Annons
Nyheter

Nya EU-regler ska ge jämställda löner

EU • Publicerad 30 mars 2023
Lika lön för likvärdigt arbete ska säkras med hjälp av nya EU-regler, hoppas EU-parlamentet. Arkivfoto.
Lika lön för likvärdigt arbete ska säkras med hjälp av nya EU-regler, hoppas EU-parlamentet. Arkivfoto.Foto: Henrik Montgomery/TT

Löneskillnader mellan könen ska bli lättare att upptäcka genom nya EU-regler som nu klubbats av EU-parlamentet.

Bland annat måste företag med minst 100 anställda lämna ut uppgifter som gör det möjligt att jämföra lönerna. Arbetstagare och fackförbund ska ha rätt till "fullständig och tydlig information" om lönenivåer, uppdelade efter kön. Arbetsgivare som bryter mot reglerna riskerar dessutom att få böter.

Annons

"Med det här direktivet tar vi ett viktigt kliv mot att säkra lika lön för likvärdigt arbete", säger den danska EU-parlamentsledamoten Kira Marie Peter-Hansen i ett pressmeddelande sedan parlamentet på torsdagen med 427 röster mot 79 godkänt en uppgörelse som nåddes med EU:s medlemsländer i december.

Reglerna bygger på ett förslag från EU-kommissionen från våren 2021 och ska nu även bekräftas av EU:s ministerråd innan de kan träda i kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons