Nyheter

Nya dykningar vid Langeland

Under lördagsförmiddagen inledde Kustbevakningen och norska haverikommissionen dykningar vid det förlista fartyget Langeland.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2009

Förhoppningen är att dykningarna kan ge svar på varför båten sjönk så snabbt.

– Teorin är ju att båten fick en förskjutning på stenlasten, och sjönk väldigt snabbt, säger vakthavande befäl vid Kustbevakningen Claes Ringqvist till TT.

Langeland ligger på drygt 100 meters djup 3,5 mil sydväst på Resö utanför Nordkoster. Det 38 år gamla skeppet sjönk den stormiga natten till den 31 juli i år. Båten var lastad med sten, och rapporterade först att man sökte skydd vid Kosteröarna för att man fått svår slagsida. Sedan hördes skeppet aldrig av mer.

– Men nu är det lugnt och vackert väder i området. Det är idealiska förhållanden för att dyka med ROV-kameran.

En ROV, remote operated vehicle, är en liten fjärrstyrd undervattensfarkost, som främst kan ta bilder. Men farkosten har också ett par små griparmar som främst används till att flytta undan saker under vattnet, så att det går att ta bra bilder.

Dykningarna genomförs från Kustbevakningens båt KV 050.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.