Annons
Nyheter

Nya bullar med vassa föremål hittade i Malmö

Bullar preparerade med vassa metallbitar till hundar har på nytt hittats i Malmö. Långt ifrån de platser där de tidigare upptäckts, men tillvägagångssättet är detsamma.
Brott • Publicerad 10 april 2023
Återigen har bullar med inbakade vassa föremål hittats i Malmö. Arkivbild.
Återigen har bullar med inbakade vassa föremål hittats i Malmö. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fyndet är det första på tio veckor, rapporterar Sydsvenskan. Den här gången i stadsdelen Håkanstorp, i närheten av ett par hundrastgårdar.

Bullen är exakt lik de som tidigare hittats. Omkring tre centimeter i diameter och mjuk i konsistensen. Som en minimal frukostbulle, skriver tidningen. I mitten av bullen ligger en centimeterstor, vass stjärna av metall.

Annons

Tidigare i år tvingades två hundar opereras efter att ha ätit preparerad mat.

Försöken med att skada hundar i Malmö har pågått i två år och det har gjorts runt 160 polisanmälningar om förgöring – en rubricering som används när någon avsiktligt sprider gift, smitta eller annat som riskerar att skada växter och djur.

Enligt Sydsvenskan har fynd med bakade bullar med glasskärvor eller tillklippta metallstjärnor gjorts minst 86 gånger de senaste två åren.

Två gånger har en så kallad hundbulle undersökts av polisens nationella forensiska center (NFC). Båda gångerna har alla spår av eventuell dna från en gärningsman förstörts av värmen vid bakningen.

Fakta: Cirka 160 anmälningar om förgöring

Polisen rubricerar hundattackerna i Malmö som förgöring. Det är ett allmänfarligt brott riktat mot djur eller växter. Rubriceringen används när en stor eller obestämd krets kan komma till skada till följd av förgiftning, spridning av farliga sjukdomar och liknande.

Straffskalan för förgöring sträcker sig från böter upp till två års fängelse, vid grova brott från ett halvårs fängelse upp till sex år.

Polisen i Malmö för statistik över anmälningar om förgöring från och med januari 2021, men de första fallen av hundbullar upptäcktes i slutet av 2020.

Sedan januari 2021 har cirka 160 anmälningar upprättats. En majoritet av dem handlar om brödbullar med inbakade metall- eller glasbitar. Det har också förekommit korvar, köttbullar och andra köttprodukter där man har stuckit in häftstift, små spikar och liknande.

En liten del av anmälningarna handlar om annat, å andra sidan finns det enligt polisen ett mörkertal. Det vet man eftersom ytterligare fall på ett trovärdigt sätt beskrivits i inlägg på sociala medier, utan att någon polisanmälan gjorts.

Källa: Polisen och Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons