Annons
Nyheter

Nya branden i Fukushima släckt

En ny brand bröt ut i det jordskalvs- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima i Japan på onsdagsmorgonen lokal tid.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011
Japanska tv-bilder visade vid lunchtid hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima.
Japanska tv-bilder visade vid lunchtid hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima.Foto: 

Anställda sade att rök vällde ut ur reaktor 4.

Senare på dagen bolmade vit rök ut ur reaktor 3.

Annons

Eldsvådan bröt ut på fjärde våningen i reaktor 4 som på drabbades av en explosion och en brand också på tisdagen.

Någon timme senare uppgav energibolaget Tepco att lågorna och röken inte längre syntes och att branden tycktes ha slocknat av sig själv, enligt en regeringstalesman.

Japanska tv-bilder visade vid lunchtid hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima.

- Nu söker vi efter anledningen till röken. Troligen är det som i reaktor 2, att det kommer ut radioaktiv ånga genom det skadade reaktorhöljet. Men det är inte bekräftat, sade kabinettssekreterare Yukio Edano vid en presskonferens.

Vid huvudingången till anläggningen steg radioaktiviteten kraftigt på onsdagsförmiddagen, men föll en timme senare igen. Under de senaste dagarna har radioaktiviteten pendlat upp och ner kring kärnkraftverket.

All personal har avbrutit sitt arbete och lämnat kärnkraftverket, men det finns för närvarande inga planer på att utöka evakueringszonen, sade Yukio Edano.

Sedan personal evakuerats från kärnkraftverket på grund av den förhöjda radioaktiviteten, stoppades arbetet med att kyla de överhettade reaktorerna, uppgav anläggningens ägare enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

När strålningshalterna sjunkit något återvände personalen ett par timmar senare och kylningen av reaktorerna 1, 2 och 3 återupptogs.

Samtidigt diskuterades möjligheterna att via helikopter kyla reaktorerna med vatten och borsyra.

Bland andra Sydkorea har lovat att skicka en del av sitt reservlager av borsyra till Japan och den japanska regeringen förbereder sig för att be USA:s militär om hjälp att rädda det skadade kärnkraftverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons