GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya bekymmer för Johnson efter fyllnadsval

Storbritanniens premiärminister och hans konservativa parti Tories har vaknat till nya förluster efter torsdagens två fyllnadsval.
Storbritannien • Publicerad 24 juni 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Rwanda.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Rwanda.Foto: Dan Kitwood/AP/TT

I valkretsen Tiverton och Honiton, sydvästra England, som röstat konservativt i varje allmänna val sedan 1800-talet, byttes den konservativa ledamoten ut mot en liberaldemokrat. I Wakefield i norra England vann Labourpartiet stolen.

Förlusten har redan märkt av på annat håll i partiet. Partisekreteraren Oliver Dowden, som varit Johnsonregeringen lojal ända sedan start, avgår till följd av valförlusterna.

"Någon måste ta ansvar och jag har kommit till slutsatsen att det under dessa omständigheter inte vore rätt för mig att sitta kvar i ämbetet", skriver Dowden i sin avskedsansökan till premiärministern.

"Lyssnar" – men avgår inte

Resultaten var tippade på förhand. Johnson själv, som befinner sig i Rwanda för ett samväldesmöte, sade inför valet att han inte planerar att avgå vid förlust.

Till brittiska medier säger premiärministern att han ska "lyssna på vad folket säger", och "fortsätta framåt och bemöta folkets bekymmer".

Skör överlevnad

Boris Johnson har under de senaste åtta månaderna plågats av den så kallade "partygate"-skandalen. I regeringskansliet 10 Downing Street arrangerades under pandemin samlingar och festligheter när invånarna i övrigt förväntades hålla sig isolerade i sina hem.

En utredning om festerna, som kommit att kallas "Sue Gray-rapporten" efter tjänstemannen som utfört den, pekade ut ett bristande ledarskap och en "kultur" av att bryta regler som orsak till festerna.

Därefter, den 6 juni, höll Johnsons parti ett misstroendevotum mot sin ledare. Johnson överlevde – men över 40 procent av partikamraterna röstade emot honom. Förra veckan avgick också Johnsons etikrådgivare Christopher Geidt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.