Annons
Nyheter

Nya bankregler gör bolån dyrare

Bolåneräntorna kommer att stiga brant framöver, inte bara på grund av att inflationen återvänder.
Nyheter • Publicerad 10 november 2009

Även nya bankregleringar inom bland annat EU kommer att driva upp kostnaderna, i synnerhet för de rörliga bolånen. Därför skärps kontrollen av bankernas kreditigivning, skriver Finansinspektionen generaldirektör Martin Andersson och chefsekonom Lars Frisell på Dagens Nyheters debattsida.

Två allvarliga bankkriser i Sverige på mindre än 20 år är inte acceptabelt och finansinspektionen har påbörjat ett arbete med nya bindande regler för bankernas likviditet.

Annons

"Enkelt beskrivet kommer vi att sätta en gräns för hur kortsiktig bankens upplåning får vara i förhållande till dess utlåning", skriver de

I och med att bankerna också tvingas offentliggöra sin likviditetssituation möjliggörs jämförelser mellan bankerna. Det kommer att stärka den finansiella stabiliteten, men också öka kostnaden för krediter. I synnerhet krediter som i praktiken är mycket långsiktiga, som bolån med rörlig ränta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons