Annons
Nyheter

Ny vd för Vattenfall

Öystein Löseth blir ny vd för Vattenfall före sommaren 2010, enligt Vattenfall.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009
Vattenfall avgående vd Lars G. Josefsson och hans efterträdare Öystein Löseth, till höger i samband med en presskonferens i Amsterdam i februari i år, när Vattenfall köpte holländska elbolaget Nuon, som Löseth för närvarande är vd för.
Vattenfall avgående vd Lars G. Josefsson och hans efterträdare Öystein Löseth, till höger i samband med en presskonferens i Amsterdam i februari i år, när Vattenfall köpte holländska elbolaget Nuon, som Löseth för närvarande är vd för.Foto: EVERT ELZINGA/Scanpix

Lars G Josefssons efterträdare som vd för Vattenfall är utsedd. Det blir Øystein Løseth som tillträder före nästa sommar.

Løseth är i dag vd för holländska Nuon Energy, till hälften ägt av Vattenfall.

Annons

Löseth utsågs vid söndagens styrelsemöte till förste vice vd och ställföreträdande koncernchef i Vattenfall. Han kommer "under en period" att arbeta parallellt med nuvarande Vattenfallchefen Lars G Josefsson, för att sätta sig in i hela koncernens verksamhet.

"När denna introduktion slutförts, före sommaren 2010, tillträder Öystein Löseth som vd", skriver Vattenfall.

"Vi är glada över att i Öystein Löseth ha funnit en intern kandidat som på det bästa sätt motsvarar våra krav", skriver Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg i en kommentar.

"Detta blir en bra övergång som tar hänsyn till komplexiteten i Vattenfalls verksamhet och de värden som Vattenfall äger och förvaltar", fortsätter Westerberg.

Själv beskriver Löseth det nya jobbet som "en fantastisk möjlighet".

I juni satte styrelsen i gång arbetet med att hitta efterträdaren till Lars G Josefsson, sade styrelseordförande Lars Westerberg vid en presskonferens.

Från början fanns en lista på 50 namn som var nere på 6 namn för ett par veckor sedan. Förförra fredagen landade processen i nu utsedde Öystein Löseth.

Öystein Löseth har förstås följt debatten i Sverige den senaste veckan och konstaterade att det beskrivits som en förtroendekris.

– Och det är det kanske, sade han.

Han beskrev det kommande arbetet där han kommer att gå parallellt med Lars G Josefsson.

Annons

– Jag har en vision om att det svenska folket, ägaren, ska vara stolta över företaget, sade han.

Öystein Löseth har tidigare arbetat i statliga eller offentligt ägda företag i Norge (Statoil och Statkraft) och i Storbritannien och Nederländerna. Han poängterade vid presskonferensen den erfarenheten.

– Jag tycker att kombinationen politik och kommersialism är spännande. Ibland kanske för spännande, sade Löseth och syftade på de senaste dagarnas turbulens.

– Vi ska bygga vidare på det vi har och öka förtroendet för Vattenfall. Om man ser till Vattenfall ute i Europa, i Polen och Beneluxländerna, har vi ett gott rykte, framför allt på miljösidan.

Öystein Löseth

Öystein Löseth är 51 år och leder sedan i fjol det holländska energibolaget Nuon som Vattenfall nyligen köpte. Han har jobbat på Nuon sedan 2003. Dessförinnan ingick han i norska Statkrafts ledning. Löseth har också jobbat på bolagen Naturkraft, Alliance Gas och Statoil, enligt ett pressmeddelande.

Som vd i Vattenfallkoncernen kommer Löseth, till följd av statens riktlinjer, inte att få någon rörlig lön. Men i fjol fick han som Nuon-chef närmare 5 miljoner kronor i bonus och annan tillfällig ersättning. Totalt tjänade Löseth motsvarande nästan 9 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons