Annons
Nyheter

Ny tv-avgift ger klirr i kassan

Radiotjänst i Kiruna drar in stora pengar på breddningen av tv-avgiften, som numera ska betalas även för datorer och surfplattor.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2013
Foto: 

Budgeten överskrids med minst tolv miljoner kronor.

– Under årets första nio veckor har antalet avgifter ökat med cirka 12 000. Vi har i våra uppskattningar räknat med en ökning om cirka 6 000 avgifter under denna period, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson.

Annons

Det innebär att bolaget slår sin egen prognos med drygt tolv miljoner kronor, skriver Metro på nätet. Breddningen av tv-avgiften är ett av skälen, bedömer Johansson.

– Till viss del är det säkert så men samtidigt är det svårt att veta. Vi jobbar på som vi gjort i alla tider och tar kontakt med hushåll som inte betalar och antalet avgiftsbetalningar ökar. Men om det beror på att det skrivits mycket om det här är svårt att veta. Men spontanbetalningarna, där vi inte tagit direktkontakt, har ökat mest.

Större delen av ökningen, minst 3 000 avgifter, kommer från spontananmälningar, enligt Radiotjänsts statistik.

När flera tv-företag förra året började sända sina kanaler på nätet blev surfplattor, mobiler och datorer med internetuppkoppling belagda med tv-avgift. Radiotjänst har nu börjat fråga hushållen om de har en dator som är internetansluten eller en surfplatta, även om de inte har någon tv.

2 076 kronor om året

Dagens tv-avgift är på 2 076 kronor per år. Enligt Radiotjänst har avgiften varit oförändrad sedan 2009 och används för att finansiera de så kallade public service-bolagen: Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt, ska räknas som tv-mottagare.

Enligt radiolagen är medborgarna skyldiga att betala tv-avgiften till Radiotjänst om de äger tv. Och radiolagen definierar tv-mottagare som "sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons