Annons
Nyheter

Ny strategi mot könsrelaterat våld utreds

Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld.
Politik • Publicerad 6 augusti 2023
En utredning ska ta fram förslag på en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld, meddelar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.
En utredning ska ta fram förslag på en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld, meddelar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

Utredningen ska se över vad som fungerar i det nuvarande arbetet samt "föreslå en mer inkluderande formulering för nuvarande delmål om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra".

Det skriver jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tillsammans med Saila Quicklund, gruppledare för Moderaterna i arbetsmarknadsutskottet, och Camilla Rinaldo Miller, familje- och jämställdhetspolitisk talesperson för Kristdemokraterna på SvD Debatt.

Annons

Sedan 2017 finns en tioårig nationell strategi med målet att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin, som den tidigare regeringen startade, omfattar även hedersrelaterat våld, våld mot hbtqi-personer och det våld män utsätts för av kvinnor.

Tidigare i våras inledde regeringen arbetet med ett åtgärdsprogram för 2024–2026, de sista två åren av den nuvarande strategin.

Utöver en ny nationell strategi ska en särskild utredare se över om arbetet mot hedersrelaterat våld ska bli ett eget nytt delmål i jämställdhetspolitiken. Av de sex delmål som bygger politiken i dag inkluderas hedersvåldet i målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

"Vi måste också ge problematiken den synlighet och uppmärksamhet som krävs för att arbetet ska bli effektivt", skriver de.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons