Annons
Nyheter

Ny sammandrabbning timmar innan fredssamtal

Ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att ha provocerat fram nya sammandrabbningar längs den orosfyllda gräns länderna delar.
Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 7 november 2022
Tidigare samtal mellan USA:s, Armeniens och Azerbajdzjans utrikesministrar i New York i september.
Tidigare samtal mellan USA:s, Armeniens och Azerbajdzjans utrikesministrar i New York i september.Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Inga döda eller skadade rapporteras.

Skottlossningen inträffade bara timmar innan ett stundande möte mellan de båda ländernas utrikesministrar, armeniska Ararat Mirzoyan och azeriska Jeyhun Bayramov, i USA:s huvudstad Washington.

Annons

Mötet, lett av USA:s utrikesminister Antony Blinken, utgör en ny runda i fredssamtalen länderna emellan. Med Ryssland alltmer isolerat på världsscenen har EU och USA försökt ta över ledarrollen i medlingen av den segslitna konflikten.

Ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan har fört krig mot varandra två gånger, på 1990-talet och år 2020, över området Nagorno-Karabach. Striderna hösten 2020 krävde över 6 500 liv och slutade med ett eldupphör som Ryssland hjälpte till att förhandla fram.

Vapenvilan har sedan dess brutits upprepade gånger. I september dödades fler än 280 människor från båda sidor konflikten i nya sammandrabbningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons