Annons
Nyheter

Ny sajt gör politiken begriplig

Riksdagspolitiker ska gå på kurs och lära sig att blogga lättförståeligt. Samtidigt lanseras en ny sajt om politik, som riktar sig till alla som har svårt att läsa vanliga nyheter.
Nyheter • Publicerad 4 november 2009

Med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet går den politiska kampanjen in i ett intensivt skede. Röster fiskas och vallöften upprepas. Men alla förstår inte vad politikerna egentligen säger, menar Camilla Batal, på Centrum för lättläst.

– Inom politiken är man inte bäst på att använda vardagliga ord.

Annons

Nu ska riksdagspolitiker få lära sig att skriva enkelt och förståeligt. Femton representanter från samtliga riksdagspartier var snabba att anmäla sig till den tre timmar långa kursen som anordnas av Centrum för lättläst. Därefter får de möjlighet att testa sina nya kunskaper och blogga på den lättlästa valsajt som snart lanseras inför riksdagsvalet.

Sajten, allavaljare.se, riktar sig till alla som tvingas kämpa lite extra med läsningen. Enligt Camilla Batal handlar det till exempel om invandrargrupper och unga.

– En stor grupp av Sveriges vuxna befolkning har svårt att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning, en halv miljon förstagångsväljare ska rösta nästa år. Man glömmer ofta bort dem, men det handlar om demokrati, att man har möjlighet att förstå vad man har att välja på.

Allavaljare.se

På allavaljare.sekan läsare ta del av lättlästa nyheter, fakta och information inför riksdagsvalet hösten 2010.

Sajten lanseras den 10 november, men ska byggas på efter hand.

Projektet drivs av 8 SIDOR, en lättläst nyhetstidning som är en del av Centrum för lättläst.

Centrum för lättläst arbetar för alla människors rätt till nyheter, litteratur och information utifrån sina egna förutsättningar.

På sajten kommer det bland annat att finnas bild- och ljudspel, en politisk väderprognos och en ordlista över svåra politiska ord.

Källa: Centrum för lättläst (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons