Annons
Nyheter

Serbiska demonstranter kräver slut på tv-våld

Tiotusentals protesterade åter på Belgrads gator på fredagen. Efter den senaste tidens dödliga masskjutningar i Serbien kräver de politisk förändring – och ett slut på våldsamma realityprogram på tv.
Serbien • Publicerad 13 maj 2023
En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.
En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Serbiens huvudstad Belgrads gator fylldes på fredagen av demonstranter med anledning av den senaste tidens masskjutningar i landet.
Serbiens huvudstad Belgrads gator fylldes på fredagen av demonstranter med anledning av den senaste tidens masskjutningar i landet.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Bland demonstranterna lägger många ansvaret för skjutningarna på president Aleksandar Vucic.

Inom loppet av 48 timmar i början av maj dödades 17 personer i två separata skjutningar i Serbien. Den 3 maj öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i huvudstaden Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn och en säkerhetsvakt. Dagen därpå dödades åtta personer i en ny masskjutning i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om Belgrad. En 20-årig man sköt då urskillningslöst mot människor från sin bil.

Anklagar regeringen

Annons

Tillgången till vapen bedöms vara stor i Serbien efter årtionden av konflikter, men masskjutningar har hittills varit ovanliga i landet.

Efter skjutningarna har lagarna för bland annat vapenlicenser skärpts. Enligt president Vucic har över 9 000 vapen lämnats in sedan polisen efter skjutningarna tillkännagav en månadslång vapenamnesti för oregistrerade vapen och ammunition.

Även i måndags genomfördes omfattande protester i Belgrad. Oppositionspartier anklagar Vucics populistregering för att spä på hat, våld och intolerans bland landets befolkning och så split mellan olika grupper. Demonstranterna menar att regeringens politik indirekt låg bakom de två masskjutningarna.

Brottslingar i tv

Demonstranterna kräver även att licensen för två privata tv-bolag som uppges stå staten nära dras tillbaka. Tv-bolagen ligger bakom flera populära realityprogram där ökända fotbollshuliganer, maffiamedlemmar och krigsförbrytare agerar stjärnor – program som kritikerna menar uppmanar till våld.

I en uppmärksammad händelse 2021 strypte en dömd brottsling en kvinna till medvetslöshet i ett av landets mest populära realityprogram – medan ett tiotal personer passivt tittade på.

Fakta: Serbien

Stat på Balkanhalvön i sydöstra Europa med drygt sju miljoner invånare (2019). Huvudstad är Belgrad.

Landet var tidigare en del av Jugoslavien. När Jugoslavien upplösts 1992 ingick Serbien som en av två parter i Förbundsrepubliken Jugoslavien, vilken 2003 ändrades till en lösare sammanslutning: unionen Serbien och Montenegro.

Den 5 juni 2006, två dagar efter Montenegros självständighetsförklaring, utropades även Serbien som självständig stat.

Den 17 februari 2008 fortsatte sönderfallet då Kosovo (1,8 miljoner invånare) ensidigt utropade sig som självständig stat.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons