Annons
Nyheter

Ny lag ska stärka patientens rätt

Patienter i den specialiserade öppenvården utanför primärvården har på flera sätt en alltför svag ställning, konstateras i slutbetänkandet av utredningen om patientens rätt.
Nyheter • Publicerad 2 november 2009

Enligt utredaren Toivo Heinsoo finns det stora skillnader i tillgänglighet, jämlikhet och kvalitet. För att stärka patientens ställning föreslår han en ny etableringsplattform för verksamhet inom den öppna hälso- och sjukvården utanför primärvården.

Förslaget bygger på att en ny lag ersätter lagen om läkarvårdsersättning samt lagen om ersättning för sjukgymnastik. Nuvarande finansiering och ansvarsförhållanden ska dock bestå.

Annons

– Den svenska lagstiftningen ger patienten bättre möjligheter efter en vårdprocess och inte under eller före vårdprocessen. Vi har försökt balansera detta genom utredningens förslag för att ge patienten en starkare ställning i alla avseenden, sade Toivo Heinsoo vid en pressträff.

Socialminister Göran Hägglund tog emot slutbetänkandet på måndagen.

– Det här känns bra, att det är en ganska god uppslutning av intressenter kring utredningen. Men Sveriges kommuner och landsting är lite rädda att de förlorar beslutsmakt och det är något som vi ska väga av när remissinstanserna släpps in, sade han till TT.

I tidigare delbetänkanden har utredningen bland annat tagit upp vårdval och skärpt vårdgaranti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons