Annons
Nyheter

Nya franska ministrar i Macrons breddning

Det blir avlösning på den tunga posten som inrikesminister i Frankrike. President Emmanuel Macron och den nye premiärminister Jean Castex lyfter in Gérald Darmanin som inrikesminister efter Christophe Castaner.
Det blir också en ny miljöminister i form av Barbara Pompili – och därmed får Macron ännu mera bredd i sin regering.
Frankrike • Publicerad 6 juli 2020
Frankrikes premiärminister Jean Castex.
Frankrikes premiärminister Jean Castex.Foto: Francois Mori/AP/TT

Den nye inrikesministern, Gérald Darmanin, har fram till nu varit budgetminister. Inrikesminister är en tung, men också mycket komplicerad och krävande post och hanterar bland annat det franska polisväsendet – som just nu plågas av anklagelser om rasism och övervåld.

Barbara Pompili, före detta medlem av Frankrikes gröna parti EELV, blir ny miljöminister efter Elisabeth Borne.

Annons

På två av de andra tunga posterna, som finansminister och utrikesminister, stannar däremot Bruno Le Maire och Jean-Yves Le Drian. Oförändrat blir det också inom försvarsdepartementet, där Florence Parly sitter kvar som minister, säger Macrons rådgivare Alexis Kohler.

Ny jämställdhetsminister blir Elisabeth Moreno, en affärskvinna född på Kap Verde. Hon ersätter Marlène Schiappa, som blir minister med ansvar för medborgarskapsfrågor.

En veteran som återkommer, nu som kulturminister, är Roselyne Bachelot. Hon har tidigare suttit i ett par av högerpartiet Republikanernas regeringar.

Vill ha draghjälp

Den nya franska ministären lär inte få någon smekmånad. Utmaningarna är många och tunga. Coronapandemin har slungat landets ekonomi in i den djupaste krisen under efterkrigstiden – och där får Bruno Le Maire gneta på i sin nyckelroll.

Ett annat problem är utanförskap och integration. Och där kanske Macron har sneglat extra på Gérald Darmanin – som har algeriska och maltesiska rötter.

Dessutom förväntar sig president Macron enligt många bedömare att Castex, som kommer från Republikanerna men anses stå något till vänster om sin populäre företrädare Édouard Philippe, ska bistå med draghjälp inför presidentvalet 2022.

Utöver ekonomin väntas klimat- och miljöfrågor bli ett fokusområde för den nya regeringen. Efter miljöpartiet EELV:s framgångar i kommunalvalen betonade Castex vikten av ekologisk politik.

Andra bakgrunder

Den namnkunnige gröna Europaparlamentarikern Yannick Jadot avfärdar engagemanget som opportunt, och hävdar att premiärministern "aldrig har visat någon form av intresse för klimatet eller biologisk mångfald".

Frågan är då om Barbara Pompili med sin bakgrund kan skapa förtroende för regeringens miljö- och klimatåtgärder.

Tydligt är att presidenten Macron vill suga upp företrädare som kommer från andra politiska riktningar till sin mittenrörelse Republiken på väg (LREM).

Även Bruno Le Maire har sin bakgrund i Republikanerna, medan Jean-Yves Le Drian kommer från Socialistpartiet (PS).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons