Annons
Nyheter

USA: Bara ett mandat kvar till majoritet

Ett enda mandat återstår, men det står alltmer klart: Republikanerna tar makten i USA:s representanthus. Partiet har säkrat 217 av de 218 platser som krävs för majoritet, enligt nyhetsbyrån AP:s beräkningar.
Seger eller ej – den knappa marginalen tros ställa till det ordentligt för Republikanerna.
USA • Publicerad 15 november 2022
Republikanen Kevin McCarthy, i|dag minoritetsledare i representanthuset, har varnat för att hans parti bland annat kan komma att minska det amerikanska stödet till Ukraina.
Republikanen Kevin McCarthy, i|dag minoritetsledare i representanthuset, har varnat för att hans parti bland annat kan komma att minska det amerikanska stödet till Ukraina.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Mandatfördelningen i senaten och representanthuset den 15 november.
Mandatfördelningen i senaten och representanthuset den 15 november.Foto: Johan Hallnäs
Nancy Pelosi (Demokraterna), till vänster, ser ut att bli av med sin roll som talman i representanthuset. Bild från en ceremoni i Washington på måndagen.
Nancy Pelosi (Demokraterna), till vänster, ser ut att bli av med sin roll som talman i representanthuset. Bild från en ceremoni i Washington på måndagen.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Oppositionspartiet gjorde i förra veckan ett sämre mellanårsval än väntat. Till mångas förvåning erövrade de inte kongressens överhus, senaten, där Demokraterna behåller makten.

I den undre kammaren, representanthuset, återstår fortfarande över tio av de 435 mandaten att räkna. Så kampen är inte helt avgjord, men Demokraterna skulle behöva ett mirakel för att maktskiftet inte ska vara ett faktum – Republikanerna ligger nu på 217 mandat, och behöver därmed bara ett till för att nå majoritet. Partiet har dessutom ledning i många av de återstående rösträkningarna.

Annons

Oavsett den troliga segern i representanthuset tros Republikanerna få svårigheter att driva igenom sin politik fullt ut. Den knappa majoriteten kommer att innebära utmaningar och komplicera partiets förmåga att styra, menar bedömare.

Demokratisk guvernör i Arizona

Enligt AP kan majoriteten bli den minsta under hela 2000-talet och leda till "lagstiftningskaos". Alla lagförslag som presenteras av representanthuset spås komma att mötas av branta uppförsbackar i senaten, där den knappa demokratiska majoriteten ofta tros vara tillräcklig för att stoppa republikanska förslag.

Under natten kom även ett annat bakslag för Republikanerna. Enligt AP:s prognos tar demokraten Katie Hobbs hem segern i guvernörsvalet i Arizona.

Hobbs stod mot den Trumplojala Kari Lake, ett tidigare nyhetsankare som felaktigt hävdat att valet 2020 var riggat. Segern innebär att delstaten nu får en demokratisk guvernör, efter den sittande republikanen Doug Ducey som inte fick ställa upp för val igen.

Bråkigt i undre kammaren

Lake är en kontroversiell figur, som har varit högljutt kritisk till delstatens långsamma rösträkning och som har lovat att som guvernör "fixa" valsystemet. Efter att resultatet stod klart kallade hon Hobbs seger för "skitsnack" på Twitter.

Ytterligare två valförnekare i Arizona förlorade sina val, till delstatsminister respektive till amerikanska senaten.

Om Kevin McCarthy som förutspått tar över representanthusets talmansstol efter demokraten Nancy Pelosi så kommer han att leda ett "bråkigt" gäng, bedömer AP. Många av de republikaner som ingår i den nya kongressen är Trumplojalister som motsatte sig resultatet i presidentvalet 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons