1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Italien hoppas att turisterna vågar komma

Lagom till sommarsemestrarna har nu Italien öppnat sina gränser. Besökare från hela EU samt Storbritannien är välkomna utan att behöva sitta i karantän. Men Österrike svarar med att öppna för alla grannar – utom Italien.
Från och med i dag kan besökare från alla EU-länder samt Storbritannien komma in i Italien utan att behöva sitta i karantän. Bilden är från Roms största flygplats Fiumicino på onsdagsmorgonen.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Även reserestriktionerna inom Italien har upphävts i dag. Bilden är från centralstationen i Milano under förmiddagen.
Foto: Claudio Furlan/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Poliser patrullerade utanför Colosseum i Rom när besöksmålet öppnade igen efter att ha varit stängt i över två månader.
Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Sedan öppnandet i Italien trätt i kraft på onsdagen kom det besked från grannlandet Österrike. Landgränserna till Liechtenstein, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Tyskland och Ungern är öppna utan karantän eller kontroller från och med torsdagen. Men just för det hårt coviddrabbade Italien bibehålls restriktioner för resandet tills vidare, meddelar utrikesminister Alexander Schallenberg i Wien.

Förhoppningen med Italiens öppnande är att turismen ska hjälpa till att bygga upp ekonomin, som har drabbats hårt sedan landet stängde ner för tre månader sedan på grund av coronapandemin.

Populära turistattraktioner som lutande tornet i Pisa och Colosseum i Rom har redan slagit upp portarna för besökare. Italienska Alessandra Grimaldi fanns i den grupp om 14 personer som var först in när amfiteatern i Rom öppnade igen i måndags.

– Vi är den vackraste staden i världen. Och nu har vi möjlighet att besöka platser på ett annorlunda sätt, vi är så få här nu så vi kan njuta mer, säger hon till The Guardian.

Nya fall dagligen

Snart kan folkmyllret alltså vara tillbaka på gatorna i Italien, som vanligtvis brukar välkomna över 60 miljoner utländska besökare om året. Men samtidigt finns farhågor för att turisterna inte vågar komma dit.

– Kom till Kalabrien. Det finns bara en risk: att du blir tjock, sade regionens guvernör Jole Santelli till nyhetsbyrån AFP i söndags med anledning av den förestående öppningen.

Men hotellreceptionisten Alessandra Conti på Albergo del Senato nära Pantheon i Rom säger att det fortfarande kommer in många avbokningar för i sommar.

– Vi hoppades få se lite rörelse från och med i dag, men vi har inga utländska turister inbokade den här veckan eller nästa, säger hon under onsdagsmorgonen till AFP.

Varmt välkomnande

Även reserestriktionerna inom landet upphävs i dag, men begränsningar för exempelvis museer och stränder kan skilja sig mellan regionerna.

Italien var det första landet i Europa som drabbades hårt av coronavirusets spridning. I början av mars infördes en omfattande nedstängning, och sedan dess har smittotalen minskat drastiskt. Fortfarande rapporteras dock hundratals nya fall dagligen, framför allt i Lombardiet i landets norra delar.

Enligt officiella siffror har fler än 33 000 människor i Italien avlidit som en följd av coronapandemin.

Utrikesminister Luigi Di Maio har lovat ett varmt välkomnande för utländska turister, och har planerat in resor till Tyskland, Slovenien och Grekland för att övertyga länderna om att det är säkert att besöka Italien i sommar.

Flygtrafik tillåts stegvis, och sker till en början till och från storstäderna Milano, Rom och Neapel.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i