Annons
Nyheter

Nu släpps heta inflationssiffran

Matpriserna verkar ha stannat av. Men inflationen spås ändå inte ha minskat i april. Fallet väntas komma senare i år.
Klockan 8 på måndagen släpper SCB nya heta inflationssiffror.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2023
De ökade matpriserna ser ut att ha stannat av. Arkivbild.
De ökade matpriserna ser ut att ha stannat av. Arkivbild.Foto: Chris Anderson/TT

Alla experter talar om att inflationen är på väg ned, att den höga prisökningstakten redan har toppat. Men det dröjer innan det syns i siffrorna.

I mars låg inflationen, enligt det rena måttet KPI, på 10,6 procent. I april väntas just ingenting ha hänt med prisökningstakten på årsbasis. Den väntas ligga kvar på ungefär samma nivå, enligt en sammanställning av prognoser från bankekonomer som nyhetsbyrån Bloomberg har gjort.

Annons

Matpriserna har dominerat debatten. Nu ser ett trendbrott ut att vara på väg.

– Vi tror att matpriserna är i princip oförändrade (jämfört med mars), en stor skillnad mot tidigare, sade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till TT inför att siffrorna presenteras.

Precis som många av hans ekonomkollegor bedöms inflationen däremot falla brant senare under året. Och det bygger på att prisökningarna närmast avtar helt, eller ökar i en historiskt mer normal takt, vilket gör att prisökningstakten på årsbasis, inflationen, därmed automatiskt klingar av.

Några prissänkningar är det knappast frågan om, mer än på enskilda varor.

– Men prisökningarna blir långsammare framåt, säger Isaksson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons