Annons
Nyheter

Nu ska plastens stormakt förbjuda påsar

En av världens stormakter i plast ska förbjuda plastpåsar i handeln. Malaysia stoppar användning av plastpåsar helt från nästnästa år, meddelar miljö- och klimatminister Nik Nazmi.
Malaysia • Publicerad 10 maj 2023
Insamlade plastsopor i en container i Klang, Malaysia. Arkivbild.
Insamlade plastsopor i en container i Klang, Malaysia. Arkivbild.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Ministern betonar att invånarna inte är helt oförberedda. Förbudet 2025 kommer efter flera års kampanj, och allt striktare regler kring plast av engångstyp, i ett antal delstater.

Malaysia är en av världens största plastproducenter. Men trenden med restriktioner mot slit-och-släng-plast finns över hela världen. Bland andra Kanada, Rwanda, Mexiko och Australien har de senaste åren infört olika former av förbud.

FN har beräknat att över 8,3 miljarder ton plast har producerats de senaste 70 åren. Det motsvarar ett ton per människa på jorden. Och majoriteten av den plasten har inte återvunnits, utan hamnat antingen på soptippar eller i naturen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons