Nyheter

Nu kan värnplikten bli frivillig

En frivillig militär grundutbildning på tre månader kan ersätta värnplikten från första juli 2010.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2008

Utredningen om totalförsvarsplikten överlämnade på onsdagen ett delbetänkande till försvarsminister Sten Tolgfors (m). Förslaget innebär att militärtjänst blir frivillig. Värnpliktslagen blir visserligen kvar, men ska inte tillämpas annat än om säkerhetsläget försämras och fler soldater behöver utbildas än vad de frivilliga systemet klarar av. Om värnplikten åter behöver tillämpas ska den gälla både kvinnor och män.

Utredningen vill i stället att en frivillig tre månaders grundutbildning införs från första juli 2010. Den ska vara öppen för alla svenska medborgare över 18 år, som dock måste genomgå en lämplighetstest.

– Jag själv är snart 70 år och är nog för gammal, men jag kan inte se varför 30-35 åringar inte skulle kunna gå utbildningen, säger Anders Svärd (c), som är utredningens ordförande.

De tre månaderna är tänkta att ge en grundläggande soldatutbildning, som att lära sig hantera vapen, agera i fält, uppträda på ett korrekt sätt och ta hand om skadade.

Efter utbildning kan man gå med i hemvärnet. De med tillräckligt goda vitsord kan också välja att vidareutbilda sig i försvarsmakten, till exempel för att bli officer eller reservofficer, och till en befattning i internationella insatser.

Förra året kallades drygt 5 000 personer in till värnplikt. Hur många som kan tänkas vilja gå den föreslagna betydligt kortare grundutbildningen har utredningen inte räknat på.

Anders Svärd utgår dock ifrån att det blir betydligt fler än 5000 personer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.