Annons
Nyheter

Nu drar kommunerna åt vattenkranarna

Nu införs bevattningsförbud i flera kommuner runtom i landet. Nästan ett 20-tal kommuner omfattas när det torra vädret ger tydliga konsekvenser.
Miljö • Publicerad 9 juni 2023
Vattentillgången stryps nu på flera håll. Arkivbild.
Vattentillgången stryps nu på flera håll. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

I torsdags noterade småländska Målilla årets hittills högsta temperatur, 28,8 grader. Rekordet kan ses som ännu ett tecken på den torra och regnfattiga inledningen på sommaren som nu fått många att dra liknelser till extremsommaren 2018.

Det utsatta läget gör nu att allt fler kommuner har infört bevattningsförbud, alternativt uppmana kommuninvånare att spara på vatten.

Annons

Bara under fredagen har bevattningsförbud införts i bland annat Kungsbacka och Värnamo medan Ljungby kommun väljer att utöka förbudet i ytterligare ett par orter.

Har förändrats

Totalt handlar det i dagsläget om 19 kommuner som omfattas i någon grad enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Vi hade en väldigt bra påfyllning i februari–mars av regn och snö och då såg det bra ut. Det som hänt är att vi haft en väldigt torr maj och även början på juni, säger Calle Hjerne, grundvattenexpert vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Det gör att grundvattennivåerna har sjunkit ganska snabbt i förhållande till hur fort de brukar sjunka.

Medan grundvattennivåerna i slutet av mars låg över normal nivå så är nivåerna enligt Calle Hjerne under det normala i stora delar av Götaland och vissa delar av Svealand.

– Detta gäller de små vattenmagasinen. De stora reagerar långsammare men följer samma mönster.

Flera orsaker

Calle Hjerne påpekar att begränsningar runtom i landet kan dock inte bara kopplas till låga grundvattennivåer utan också av andra orsaker.

– Det kan också vara på grund av väldigt hög förbrukning så det är mer en typ av teknisk begränsning i vattenverket, man kan helt enkelt inte producera så mycket vatten om alla vill vattna sin gräsmatta eller fylla sin pool.

SMHI varnar samtidigt för fortsatt torrt väder även under kommande veckan med extremt stor brandrisk i södra halvan av landet. Något omfattande regnväder förutom mindre mängder i södra Norrland ser heller inte ut att vara på ingång, rapporterar SMHI.

– Vi beräknar grundvattennivåer för flera väderscenarier de närmaste månaderna och mycket pekar på att det kommer att bli ganska likt vad vi hade förra året när det gäller grundvattennivåerna. I september förra året var det riktigt låga nivåer på många platser i landet när det gäller de små vattenmagasinen, säger Calle Hjerne.

Fakta: Bevattningsläget runtom i landet

I dessa kommuner är det för närvarande bevattningsförbud, alternativt invånare uppmanas att spara på vatten:

Borgholms kommun (Från och med 1 maj till 30 augusti)

Bromölla kommun (From 8 juni)

Emmaboda kommun (From 17 maj till 30 september)

Eslövs kommun (Hurva from 2 juni)

Gnesta kommun (tätorten)

Hagfors kommun (from 9 juni)

Hörby kommun (from 7 juni)

Höörs kommun (from 7 juni)

Karlskrona kommun (from 31 maj i Fågelmara, Kristianopel, Brömsebro, Jämjö, Ramdala (ej Trummenäs), Holmsjö, Nävragöl, Strömsberg, Spjutsbygd och Saleboda)

Kristianstads kommun (from 1 juni)

Kungsbacka (from 9 juni)

Ljungby kommun (from 2 juni i Agunnaryd, Bolmens samhälle och Södra Ljunga)

Norrtälje kommun (Drottningdal tills vidare)

Nyköpings kommun (Tystberga och Runtuna)

Nässjö kommun (from 8 juni)

Region Gotland (Bevattningsförbud planeras från 20 juni)

Skurups kommun (from 5 juni)

Sölvesborgs kommun (from 17 maj och tills vidare)

Värnamo (from 9 juni)

Västerås kommun (Skästa)

Östra Göinge kommun (from 1 juni)

Källa: Svenskt Vatten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons