Annons
Nyheter

Ny premiärminister tillkännages 5 september

Den 5 september kommer en ny brittisk premiärminister att tillkännages, meddelar konservativa Torypartiet på måndagskvällen.
Storbritannien • Publicerad 11 juli 2022
Graham Brady, som leder den så kallade 1922-kommittén, meddelade på måndagskvällen att en ny ledare för Torypartiet – och därmed en ny brittisk premiärminister – ska presenteras den 5 september.
Graham Brady, som leder den så kallade 1922-kommittén, meddelade på måndagskvällen att en ny ledare för Torypartiet – och därmed en ny brittisk premiärminister – ska presenteras den 5 september.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Beskedet gavs av den konservativa parlamentsledamoten Graham Brady, som leder 1922-kommittén, som har i uppgift att lägga upp tidsplanen för när en ny partiledare för Tories – och därmed landets premiärminister – kan vara utsedd.

– Vi måste vara säkra på att det finns hyggligt gott om tid innan resultatet meddelas den 5 september.

Elva personer

Annons

Brady sade också att han räknar med att frågan om vilka de slutliga två kandidaterna blir kan vara löst "relativt snabbt", rapporterar BBC.

Hittills är det elva personer som anmält intresse för toppjobbet.

Bland dem som valt att kandidera finns utrikesminister Liz Truss och finansminister Nadhim Zahawi. Ett av toppnamnen är den tidigare finansministern Rishi Sunak.

Det var han som, tillsammans med förre hälsoministern Sajid Javid, avgick i förra veckan och utlöste den våg av uppsägningar som ledde till att Boris Johnson till slut kastade in handduken.

Avgående premiärminister Johnson själv vill inte framhålla någon särskild av de nu elva kandidater som anmält sitt intresse att efterträda honom.

Pincher-skandalen

– Jag skulle inte vilja förstöra någons chanser genom att stödja den ena eller andra. Jag är säker på att utfallet kommer att bli bra, sade han under ett besök under måndagen på ett forskningsinstitut i London.

Johnson har på kort tid varit involverad i flera skandaler, varav den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över.

Skandalen följer i sin tur på det som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories, som Johnson överlevde, men där 41 procent av partiets parlamentsledamöter inte stödde honom.

Rättad: I en tidigare version angavs inte datum i citatet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons