Nyheter

Northug ska hjälpa Falun få VM

Falun kandiderar till skid-VM igen – och har engagerat skidvärldens främsta spurtare i slutfasen av kampanjen.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010
Sven von Holst (tv), ordförande i ansökningskommittén till skid-VM 2015 i Falun presenterade vid en presskonferens på torsdagen sin nya ambassadör och affischnamn norges Petter Northug.
Sven von Holst (tv), ordförande i ansökningskommittén till skid-VM 2015 i Falun presenterade vid en presskonferens på torsdagen sin nya ambassadör och affischnamn norges Petter Northug.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Petter Northug ska hjälpa Falun få VM 2015.

Falun arrangerade skid-VM senast 1993 och har sedan dess gjort flera fruktlösa försök att få mästerskapet igen.

I början på juni avgör Internationella skidförbundet (Fis) vem som får skid-VM 2015. Efter Oslo nästa år och Val di Fiemme 2013 slåss Falun, Lahtis, Oberstdorf och Zakopane om arrangemanget därefter.

Ingen har en så vass avslutare som Faluns Petter Northug.

Det visade han i Falun redan 2006 då han vann sin första världscupseger.

– Jag kommer väl i håg den säsongen. Jag hade blivit ratad att komma med i den norska OS-truppen och fick besked om att min nästa tävling skulle bli Falun. Det var speciellt att komma hit och vinna som sistaårsjunior, säger Petter Northug vid en presskonferens på fredagen.

Northug blev OS-kung, men viktigare för den svenska kampanjen är att de svenska längdåkarna tog sju medaljer i OS. Ett uppsving som kan vara bra att ha med i bagaget till Antalya i Turkiet där valet görs av Fis exekutivkommitté, som består av 17 medlemmar. Från svenskt håll är även gamla skidhjältar som Thomas Wassberg och Torgny Mogren engagerade i kampanjen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.