Annons
Nyheter

Norskt larm: Gränskaos vid Svinesund

Köerna för att ta sig in i Norge via Svinesund ringlar långa. Enligt norska åkeriförbundet fick vissa lastbilar köa i tio timmar på måndagen.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2021
Norsk polis kontrollerar vaccineringsbevis för resenärer på väg in i landet via Svinesund. Bild från i fredags.
Norsk polis kontrollerar vaccineringsbevis för resenärer på väg in i landet via Svinesund. Bild från i fredags.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Sedan i fredags har fullt vaccinerade norrmän kunnat åka till Sverige utan att behöva sitta i karantän när de åker tillbaka över gränsen.

Och åkt över gränsen de gjort, lite väl mycket dessutom. Nu kommer varningar för att bilköerna ringlar långa och att väntetiden på att få komma in i Norge är lång rapporterar NRK. Polisdistrikt Öst skrev på måndagskvällen på Twitter att kön då, klockan 22.15, var över fyra timmar.

Missat information

Annons

Problemet är nämligen att väldigt många missat att de måste fylla i ett inresedokument och kunna visa upp bevis för att de är vaccinerade.

– En del av utmaningen är att polisen får ödsla mycket tid på att hjälpa och vägleda vid registreringen av inresa, säger Ronny Samuelsen vid polisen till NRK.

Men det är inte bara privatpersoner som drabbas av köerna och norska åkeriförbundet kallar situationen för en "katastrof".

– Vi har haft bilar som har kommit hit på förmiddagen och tvingats stå i kö i upp till tio timmar bara för att komma över bron (Svinesundsbron), säger Erik Graarud, distriktsordförande för förbundet till NRK.

"Trycket kommer att öka"

För chaufförerna innebär det enligt Graarud att de inte får sin dygnsvila och att transporterna i Norge blir ytterligare försenade.

– Nu har jag själv två lastbilar som köat i tre timmar för att komma över och det får jag säga är en katastrof, säger han.

Trycket vid gränsen kom inte som en blixt från klar himmel efter 15 månaders stängd gräns.

– Det vi ser framför oss är att om många väljer att resa så kommer det att bli problem med längre köer. Trycket kommer att öka samtidigt som vi har all annan normal trafik att ta hand om, sade Stian Rasmushaugen, polis vid tullstationen i Svinesund, till TT i fredags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons