Annons
Nyheter

Norrbottningar sämst på att använda bilbälte

Trafik • Publicerad 27 november 2020
Barn i åldern 4–15 år och kvinnor är bäst på att använda bilbälte, enligt NTF:s undersökning. Arkivbild.
Barn i åldern 4–15 år och kvinnor är bäst på att använda bilbälte, enligt NTF:s undersökning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Norrbottningar är sämst i landet på att använda bilbälte, skriver Vi Bilägare som hänvisar till en undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Endast 89 procent av förarna och 85 procent av passagerarna i Norrbottens län använde bilbälte i samband med observationer som genomfördes under hösten 2020.

Annons

Bäst i landet är boende i Stockholms och Hallands län, med 99 procent av förarna och passagerarna som använder bälte. På delad tredje plats kommer boende i Jönköpings, Uppsala och Skåne län, med 98 procent av passagerarna och förarna. Näst sämst är Kronobergs län med 92 procent av förarna och 96 procent av passagerarna.

Den totala bältesanvändningen i landet ligger på 96 procent. Män är sämre än kvinnor på att använda bilbälte, skriver tidningen.

NTF genomförde 350 000 observationer i samtliga av landets kommuner under tre veckor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons