GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norge börjar vaccinera femåringar

Coronaviruset • Publicerad fredag 16:00
Norge hälsominister Ingvild Kjerkol framhåller att vaccinering av den yngsta åldersgruppen är frivillig.
Norge hälsominister Ingvild Kjerkol framhåller att vaccinering av den yngsta åldersgruppen är frivillig.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Norska barn i åldersgruppen fem till elva ska fortsättningsvis erbjudas att vaccineras mot covid-19, enligt hälsodepartementet. Regeringen framhåller att vaccinationen är frivillig och att detta inte är en generell rekommendation att vaccinera alla barn mellan fem och elva år.

– Barn blir väldigt sällan allvarligt sjuka, och det finns i dagsläget begränsad kunskap om sällsynta biverkningar eller biverkningar som kan uppstå efter lång tid, säger hälsominister Ingvild Kjerkol (AP).

Vaccin till de yngsta barnen kommer att vara särskilt aktuellt för dem med kroniska sjukdomar. Det kan också vara aktuellt i familjer där barn har nära kontakt med personer med särskilda behov av skydd, samt barn som ska vistas i länder med högre smittspridning eller sämre sjukvård, konstaterar Kjerkol.

Folkehelseinstituttet rekommenderar att alla barn mellan 12 och 15 år ska få en andra dos vaccin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.