GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nordkoreas huvudstad stängs av hälsoskäl

Nordkoreanska myndigheter har beordrat en fem dagar lång nedstängning av huvudstaden Pyongyang på grund av sjukdomsspridning.
Nordkorea • Publicerad 25 januari 2023
Mer än 20 minusgrader råder i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Arkivbild från december 2022.
Mer än 20 minusgrader råder i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Arkivbild från december 2022.Foto: Cha Song-Ho/AP/TT

Stadens invånare måste hålla sig hemma mellan onsdag och söndag och under den tiden testas för feber flera gånger om dagen, rapporterar sydkoreanska NK News.

Covid-19 nämns inte men enligt NK News handlar åtgärderna bland annat om att minska spridningen av något som beskrivs som förkylning.

Det är inte känt om liknande åtgärder har tagits i andra delar av landet.

Vintern beskrivs som hård i Nordkorea med temperaturer runt minus 22 grader i Pyongyang.

Det vanligtvis hårt slutna Nordkorea har varit ännu mer stängt sedan pandemins början. Landet erkände sitt första covidutbrott i april förra året men förklarade seger över viruset bara tre månader senare och kallade det ett "mirakel".

Nordkoreanska uppgifter om covid betvivlas starkt av experter och antalet döds- och smittofall tros vara kraftigt underdrivna.

Landet bedöms ha ett av världens sämsta sjukvårdssystem, med dåligt utrustade sjukhus, få intensivvårdsavdelningar och inga läkemedel eller vaccin mot covid-19, menar experter.

Få av landets 25 miljoner invånare tros vara vaccinerade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.