Annons
Nyheter

Nordkorea vidtar "åtgärder" inför militärövning

Nordkorea har beslutat att vidta "viktiga praktiska" krigsavskräckande åtgärder, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Beskedet kommer dagen innan Sydkorea och USA ska påbörja sin största gemensamma militärövning på fem år.
Nordkorea • Publicerad 12 mars 2023
Nordkoreas militärkommission, som leds av landets diktator Kim Jong Un, har beslutat om att vidta krigsavskräckande åtgärder i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning. Arkivbild.Foto: AP/TT

Beslutet fattades vid ett möte i det styrande partiets militärkommission som leds av landets ledare Kim Jong Un.

KCNA rapporterar att åtgärderna görs för att "hantera den nuvarande situationen där krigsprovokationerna från USA och Sydkorea närmar sig en röd linje", men det framgår inte vilka åtgärder som ska vidtas.

Annons

Sydkorea och USA inleder på måndag den gemensamma övningen "Freedom Shield" vars fokus är den "förändrade säkerhetsmiljön" till följd av Nordkoreas ökade aggression, uppger länderna.

Övningar såsom den som nu ska genomföras upprör alltid Nordkorea som ser dem som förberedelser för en invasion av landet.

Analytiker bedömer att Nordkorea kommer att använda USA:s och Sydkoreas gemensamma övning som en förevändning för ytterligare robottester och kanske även kärnvapentester.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons