Annons
Nyheter

Ny jätterobot i nordkoreansk propagandaparad

Nordkorea använder återigen kärnvapenspråk för att sätta press på omvärlden.
En ny typ av långdistansrobot som presenterats vid en propagandatillställning i Pyongyang väcker oro. Men om den är funktionell är inte känt.
Nordkorea • Publicerad 10 oktober 2020
Nordkorea visar upp vad som tros vara en ny långdistansrobot under lördagens parad i Pyongyang.
Nordkorea visar upp vad som tros vara en ny långdistansrobot under lördagens parad i Pyongyang.Foto: Statlig nordkoeransk tv/AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid lördagens militärparad.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid lördagens militärparad.Foto: Statlig nordkoreansk tv via AP/TT
Propagandaparaden i Pyongyang var väl koreograferad.
Propagandaparaden i Pyongyang var väl koreograferad.Foto: Statlig nordkoreansk tv via AP/TT

Den gigantiska paraden i huvudstaden hölls officiellt för att fira det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – och dess 75-årsjubileum. Men det egentliga budskapet var enligt bedömare tydligt: Mobila avfyrningsramper fraktade en hittills okänd typ av långdistansrobot genom Pyongyang.

Om den skulle vara äkta är det "den största vägburna roboten, som drivs med flytande bränsle, någonstans", enligt militäranalytikern Ankit Panda vid organisationen Federation of American scientists i USA som citeras av nyhetsbyrån AFP.

"Skrämmande perspektiv"

Annons

Nordkorea har tidigare testat en robot med kapacitet att nå ärkefienden USA:s fastland. Enligt bedömare finns tecken på att det nya vapnet, utvecklat från denna robot, har funktioner som skulle kunna lura det amerikanska luftvärnet.

– Det är ett skrämmande framtidsperspektiv, säger Melissa Hanham, vid amerikanska tankesmedjan Open Nuclear Network, till AFP.

Om roboten som visades upp är funktionell har inte bekräftats. I det totalitära Nordkorea existerar inga fria medier, all offentlig information är kraftigt regisserad av regimen för att tjäna dess syften.

Samtal om kärnvapennedrustning inleddes mellan USA och Nordkorea 2018, men de kollapsade i fjol. Vid årsskiftet meddelade Pyongyang att "tidsfristen" för de överenskommelser som nåtts passerats. Och sedan dess har landet meddelat att satsningarna på kärnvapenprogrammet ska intensifieras.

– Det är en besvikelse att Nordkorea fortsätter att prioritera det förbjudna kärnvapen- och robotprogrammet i stället för att arbeta för en ljusare framtid för det nordkoreanska folket, säger en företrädare för den amerikanska regeringen till nyhetsbyrån Reuters.

Vapenuppvisning syftet

Vid lördagens parad förevisades också en robot av typen Pukguksong 4A, som kan avfyras under vattnet, rapporterar BBC.

Iklädd grå kostym och grå slips höll diktatorn Kim Jong-Un ett tal från ett podium på Kim Il-Sung-torget, döpt efter landets grundare tillika Kim Jong-Uns farfar.

– Vi ska fortsätta bygga upp vår nationella försvarskapacitet, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Militärparaden omfattade tusentals soldater ur de olika vapenslagen. Allt var väl koreograferat, med steglängder och armrörelser och blick upp mot ledarskapets podium.

Till skillnad från vid många tidigare propagandatillställningar tilläts inga internationella medier denna gång att närvara vid firandet i Pyongyang.

Annons

Nordkorea har de senaste månaderna haft sina gränser stängda på grund av coronapandemin.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter pekar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons