Nyheter

Nordkorea tar farväl av Kim Jong Il

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang inleddes på onsdagen begravningen av ledaren Kim Jong-Il. Se tv-klippet längst ned i artikeln.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Foto: Scanpix

Första delen av ceremonin hölls vid minnesmonumentet Kumsusan, där Kims kvarlevor ligger på lit de parade i en glaskista, rapporterar ryska nyhetsbyrån Itar-Tass, den enda ryska medieorganisation med kontor i landet.

Inga utländska delegationer har bjudits in till ceremonin.

Kim Jong-Il, som styrt landet med järnhand de senaste 17 åren, dog den 17 december.

Nordkoreansk tv har börjat sända bilder från ledaren Kim Jong-Ils begravning. Bilderna visar tiotusentals soldater som böjer ner sina huvuden i snövädret utanför minnespalatset Kumsusan.

En limousine med ett stort porträtt av en leende Kim leder begravningskortegen som långsamt började lämna palatset. Kims son och efterträdare Kim Jong-Un och andra militära och civila ledare går bredvid bilen på vilken kistan är placerad.

Sonen och tronarvingen Kim Jong-Un gick bredvid begravningsbilen tillsammans med Jang Song-Thaek, hans farbror och en nyckelperson i maktskiftet, och Ri Yong-Ho, stabschef inom armén.

– När jag ser den här vita snön falla tänker jag på generalens ansträngningar och det får mig att börja gråta, sade Seo Ju-Rim, en rödkindad, kvinnlig soldat och syftade på Kim Jong-Il.

En av myterna om Kim Jong-Il handlar om att han kunde kontrollera vädret och statliga medier har rapporterat att ovanligt kallt och hårt väder har följt på hans död.

Den tre timmar långa begravningsprocessionen har avslutats, enligt statlig tv rapporterar AFP.

I Sydkorea uppstod bråk mellan polis och nordkoreanska aktivister i gränsstaden Imjingak nära huvudstaden Seoul. Aktivisterna manade till uppror dagen för Kim Jong-Ils begravning, skriver AFP.

Omkring 50 avhoppare från den nordkoreanska regimen sände upp gasfyllda ballonger med närmare 200 000 flygblad som fördömde den tredje generationens maktskifte inom Kim-dynastin.

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.