Annons
Nyheter

Nordkorea: Amerikansk soldat ville lämna USA

Nordkorea hävdar att den amerikanske soldat som tog sig in i landet i juli var "besviken över det ojämlika amerikanska samhället".
Nordkorea • Publicerad 16 augusti 2023
Ett sydkoreansk nyhetsinslag om den amerikanske soldaten Travis King. Arkivbild.
Ett sydkoreansk nyhetsinslag om den amerikanske soldaten Travis King. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA ska Travis King, som soldaten heter, ha korsat gränsen då han var missnöjd med hur han behandlades i den amerikanska armén. Han påstås också ha uttryckt en önskan om att söka skydd i Nordkorea eller i ett tredje land.

23-årige King ska strax före det ha släppts efter att ha suttit frihetsberövad i Sydkorea, anklagad för misshandel. Han ska ha eskorterats till en flygplats för att föras tillbaka till USA.

Annons

Men på något sätt lämnade han flygplatsen och anslöt till en guidad tur som pågick i den sydkoreanska gränsbyn Panmunjom den 18 juli. Där påstås han ha sprungit över gränsen till Nordkorea.

Det här är första gången som Nordkorea officiellt bekräftar att King frihetsberövats. Han är det första amerikan att gripas i Nordkorea på fem år.

Det senaste kända fallet med en amerikan som fängslats av Nordkorea var Bruce Byron Lowrance, som enligt statliga nordkoreanska medier korsade gränsen från Kina 2018. Pyongyang anklagade Lowrance för att arbeta för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, men släppte honom efter en månad.

Det mest uppmärksammade fallet på senare år är Otto Warmbier, en amerikansk universitetsstudent som besökte landet som turist 2016. Han greps, anklagades för att ha försökt stjäla en propagandaaffisch på ett hotell i Pyongyang och dömdes till 15 års straffarbete. Han släpptes 2017 och fördes hem, men avled mindre än en vecka senare med en svår hjärnskada. Enligt USA hade han utsatts för tortyr.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons