Annons
Nyheter

Nordirlands regeringschef avgår i protest

Nordirlands försteminister Paul Givan avgår i protest mot brexitavtalet.
Nordirland • Publicerad 3 februari 2022
Paul Givans tillhör det Demokratiska unionistpartiet (DUP) som är missnöjt med det så kallade Nordirlandsprotokollet.
Paul Givans tillhör det Demokratiska unionistpartiet (DUP) som är missnöjt med det så kallade Nordirlandsprotokollet.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Beskedet kommer efter att en av hans ministrar försökt blockera inspektionen av varor från Storbritannien, vilket bryter mot handelsavtalet mellan Storbritannien och EU.

Regeringschefens avhopp innebär att även att vice försteminister Michelle O'Neill från det nordirländska nationalistpartiet Sinn Féin tvingas att avgå.

Annons

Paul Givan tillhör det Demokratiska unionistpartiet (DUP) som är missnöjt med det så kallade Nordirlandsprotokollet som behandlar gränsfrågor för den enda brittiska riksdel som har landgräns mot ett EU-land, det vill säga Irland.

Protokollet som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien innebär bland annat att Storbritannien har gått med på att inspektera vissa varor som kommer in i Nordirland från England, Skottland och Wales. Lösningen har retat många i Nordirland, eftersom det skapar en barriär mellan riksdelen och andra delar av Storbritannien.

Sinn Féin har efter Givans avgång krävt nyval. De ordinarie valen är planerade att hållas i maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons