Annons
Nyheter

Nöjesparker kräver 1,5 miljarder av regeringen

Att Sveriges nöjesparker inte får öppna i sommar är i praktiken ett näringsförbud, menar parkerna, som nu begär sammanlagt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2020
Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland tvingas hålla stängt i sommar.
Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland tvingas hålla stängt i sommar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är tyst på Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland.

Nöjesparkerna väntade in i det sista, beredda att öppna med en plan för att minimera risken för smittspridning. För drygt två veckor sedan kom beskedet: nöjesparkerna undantas inte från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Annons

– Det är oansvarigt av regeringen att ge oss ett näringsförbud utan att komma med någon idé om hjälp. Vi ställs på bar backe. Det är en omöjlig situation, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Begär ersättning

Nu begär Svenska nöjesparksföreningen ersättning från staten på totalt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter.

Det statliga omställningsstödet utgår från mars och april och träffar inte nöjesparkernas sommarmånader, poängterar han. Det blir heller ingen ersättning från försäkringsbolagen, eftersom det är ordningslagen och inte smittskyddslagen som används för att begränsa sammankomster.

– Vi ställs på ruinens brant. Vi behöver låna pengar för att klara oss igenom den här krisen, säger Widell.

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del håller öppet.

Tappar 99 procent

För Liseberg handlar det om ett tapp på 99 procent av årets omsättning jämfört med i fjol, närmare 819 miljoner kronor. Och för koncernen Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Kolmården handlar det om ett tapp på 83 procent av omsättningen, drygt 853 miljoner kronor.

– Vi har dragit ner på våra kostnader, stoppat utvecklingsprojekt, sagt upp avtal med lokala entreprenörer och sagt upp all säsongspersonal och en tredjedel av vår fasta personal, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts.

Förbudet i ordningslagen mot allmänna sammankomster särbehandlar nöjesparker, anser han.

– Är du tillståndspliktig spelar det ingen som helst roll om du har en liten klubblokal inomhus för konserter eller om det är Skara sommarland utomhus på 400 000 kvadratmeter. Det blir för trubbigt och slår oproportionerligt hårt mot våra verksamheter.

Annons

TT har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en intervju, men han väljer att endast ge en skriftlig kommentar:

"Jag har stor förståelse för att Sveriges nöjesparker drabbats av stora svårigheter med anledning av coronapandemin. Vi har varit tydliga från början. Vi utesluter inga åtgärder. Som regeringen tidigare har sagt är läget osäkert och vi behöver följa utvecklingen noga och ha beredskap för att kunna fatta beslut om ytterligare åtgärder."

Fakta: Nära 7 000 anställda

Enligt branschorganisationen Svenska nöjesparksföreningen har dess medlemmar över 6 miljoner besökare per år. Uppgiften är från 2019.

Nöjesparkerna omsatte drygt 2 miljarder kronor och hade nästan 7 000 anställda.

I Svenska nöjesparksföreningen ingår Astrid Lindgrens värld, Parken Zoo, Kolmården, Furuvik, Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland.

Källa: Svenska Nöjesparksföreningen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons