Annons
Nyheter

Nikki Haley – en ovanlig republikansk kandidat

En tidigare guvernör – men också en 51 år ung kvinna från en indisk-amerikansk familj.
Nikki Haley utmanar sin tidigare chef, expresident Donald Trump, i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.
USA • Publicerad 14 februari 2023
Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör, tar upp kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Arkivbild.
Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör, tar upp kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Arkivbild.Foto: Meg Kinnard/AP/TT
Nikki Haley var Trumps FN-ambassadör under knappt två år. Arkivbild.
Nikki Haley var Trumps FN-ambassadör under knappt två år. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Nikki Haley ingick tidigare i dåvarande presidenten Donald Trumps innersta krets. Nu blir hon hans konkurrent. Arkivbild.
Nikki Haley ingick tidigare i dåvarande presidenten Donald Trumps innersta krets. Nu blir hon hans konkurrent. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Haley har i flera veckors tid kommit med antydningar om att hon planerar en kampanj för att bli presidentkandidat i valet 2024.

– Jag tror att det är dags för ett generationsskifte. Jag tror inte att man måste vara 80 år gammal för att bli ledare i (Washington) DC, sade den tidigare guvernören och FN-ambassadören nyligen i ett av flera uttalanden som har föranlett spekulationer.

Annons

För bara ett par år sedan var inställningen en annan. Då sade Nikki Haley till nyhetsbyrån AP att hon inte skulle ställa upp "om Trump gör det". Men i december meddelande hon ändå att hon skulle överväga frågan under helgerna. Då hade Donald Trump redan sjösatt sin kandidatur.

Nu blir Nikki Haley medlem av en mycket liten krets republikanska kvinnor som har kampanjat för att bli presidentkandidat. Bland dem finns den tidigare Hewlett Packard-chefen Carly Fiorina som var aspirant 2016.

Tog bort sydstatsflagga

Nikki Haley var inte särskilt omtalad utanför sin egen delstat South Carolina förrän Donald Trump utsåg henne till att bli FN-ambassadör 2017. Under sin tid på topposten blev hon allmänt känd som en Trumplojal men uppriktig republikan.

Hon föddes 1972 i lilla Bamberg i South Carolina, av föräldrar som invandrat från Indien. I hemstaden var hon verksam inom familjens klädföretag, inom återvinning och som revisor innan hon 2011 blev delstatens första kvinnliga, och dessutom USA:s yngsta, guvernör.

2015 blev hon omskriven när hon ställde sig bakom att sydstatsflaggan – som vissa uppfattar som en symbol för rasism – skulle tas bort från delstatsparlamentet. Detta efter en masskjutning med rasistiska förtecken i en kyrka i Charleston där nio människor hade blivit dödade.

Lojal med Trump

Haley kom att ingå i Donald Trumps närmaste krets, men hon fanns inte bland expresidentens anhängare inför valet 2016. Då stöttade hon först Floridasenatorn Marco Rubio och sedan Texassenatorn Ted Cruz. Trump beskrev hon i det skedet som "allt en guvernör inte vill ha i en president".

Nikki Haley slutade som FN-ambassadör i december 2018. Hennes beslut att lämna posten satte i gång spekulationer om att hon ville utmana Trump 2020, eller kanske ersätta Mike Pence som Trumps vicepresident. Men i stället flyttade hon hem till South Carolina, köpte ett hus på exklusiva Kiawah Island, började hålla tal mot saftiga ersättningar och skrev två böcker.

"Han svek oss"

Genom åren har Haleys lojalitet med Trump sviktat. Trots att hon bitvis har fortsatt att försvara honom slog hon för två år sedan fast att hon inte trodde att han skulle bli presidentkandidat 2024. Hon har också levererat kraftig kritik mot sin tidigare chef för hur han agerade efter förlusten mot demokraten Joe Biden 2020. Trump hävdade valfusk och utreds också för sin inblandning i stormningen av Kapitolium i januari 2021.

– Vi måste erkänna att han svek oss, har Haley sagt om kongressattacken den 6 januari.

Trump har fram till nu varit den enda republikan som formellt tillkännagivit sin kandidatur inför valet 2024, men fler partiprofiler väntas ställa upp. Bland dem finns den tidigare vicepresidenten Mike Pence och Floridaguvernören Ron DeSantis.

Fakta: Nikki Haley

Född den 20 januari 1972 i Bamberg, South Carolina och fick då namnet Nimrata Randhawa.

USA:s FN-ambassadör sedan den 27 januari 2017 till slutet av 2018. .

Var 2011–2017 delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien).

Under valrörelsen 2016 var Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump. I januari 2016 höll hon Republikanernas svarstal till dåvarande president Barack Obamas State of the union-tal. Då sade hon bland annat att ingen som är villig att "arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner" ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne "svag" i invandringsfrågan. I oktober samma år svängde Haley och gav Trump sitt stöd.

Revisorn Haley har tidigare arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag. Hon satt i delstatskongressen mellan 2005 och 2011. Som guvernör ledde hon bland annat ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons