Annons
Nyheter

Nu går Finland in i Nato

Finland blir Natomedlem nummer 31 när flaggan hissas i Bryssel på militäralliansens 74-årsdag.
– Nu ska vi glädjas åt Finland, säger Sverige – som fortsatt får stå vid sidan.
Nato • Publicerad 3 april 2023
Flaggstången är redan på plats vid Natohögkvarteret i Bryssel där Finlands flagga på tisdagen ska hissas mellan Estlands och Frankrikes.
Flaggstången är redan på plats vid Natohögkvarteret i Bryssel där Finlands flagga på tisdagen ska hissas mellan Estlands och Frankrikes.Foto: Wiktor Nummelin/AP/TT
Finlands president Sauli Niinistö signerar landets Natolagar i Helsingfors den 23 mars. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö signerar landets Natolagar i Helsingfors den 23 mars. Arkivbild.Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/AP/TT

Det officiella beskedet kom parallellt från Bryssel och Helsingfors klockan 13 på måndagen.

– Det är en historisk dag. I morgon kommer vi att hälsa Finland välkommen som alliansens 31:a medlem, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens inför det utrikesministermöte som militäralliansen håller under tisdagen och onsdagen.

Annons

Samtidigt meddelas från det finländska presidentkansliet att president Sauli Niinistö kommer till Belgien för att delta i tisdagens officiella anslutningsceremoni.

Formellt sker inträdet när Finlands utrikesminister Pekka Haavisto deponerar sitt "anslutningsinstrument" hos USA:s regering – om än på plats i Bryssel – strax innan utrikesministermötet.

Sverige "inte ensamt"

Tanken var ju att även Sverige skulle gå med samtidigt som Finland. Natochefen vill dock inte svara på om han är besviken eller ser det som ett misslyckande att den svenska ansökan fortfarande inte har slutligt godkänts av varken Ungern eller Turkiet.

– Jag är fullkomligt övertygad om att Sverige kommer att bli medlem, säger Stoltenberg och upprepar sin åsikt om att Sverige gjort tillräckligt för att uppfylla den överenskommelse som slöts med Turkiet i somras.

– Vi ska inte måla upp någon bild av att Sverige lämnats ensamt. Sverige är redan väldigt mycket inne i Nato och integreras i militära och civila strukturer. Mitt mål och Natomedlemmarnas mål är att också få in Sverige, säger generalsekreteraren.

Flaggstång redo

Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff är inte heller besviken.

– Nej, inte en sådan här dag. Nu ska vi glädjas åt Finland och vi har ett fantastiskt gott samarbete här på marken mellan vår delegation och den finländska och det kommer att fortsätta, säger Wernhoff till TT och SR Ekot.

Det finländska inträdet markeras med en flagghissningsceremoni vid Natohögkvarteret i Bryssel klockan 15.35 på tisdagen, med tal av generalsekreterare Stoltenberg och president Niinistö. En tom flaggstång fanns på plats redan på måndagen, där Finland får plats mellan Estland och Frankrike.

Samtidigt som Finland blir medlem överlämnar man även sin egen ratificering av Sveriges medlemskap, som gjordes redan på förhand den 1 mars. Därmed kommer 29 av 31 Natomedlemmar ha godkänt det svenska inträdet i Nato.

Rättad: I en tidigare version angavs fel titel för Finlands president.

Annons

Fakta: Finland in i Nato

Så här har Nato vuxit sedan det nordatlantiska fördraget undertecknades i Washington för 74 år sedan:

4 april 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

18 februari 1952: Grekland och Turkiet.

9 maj 1955: Västtyskland (hela Tyskland från den 3 oktober 1990).

30 maj 1982: Spanien.

12 mars 1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

29 mars 2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

1 april 2009: Albanien och Kroatien.

5 juni 2017: Montenegro.

27 mars 2020: Nordmakedonien.

4 april 2023: Finland.

Källa: Nato

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons