Annons
Nyheter

Nigeriansk toppolitiker döms för organhandel

En tidigare toppolitiker i Nigeria har dömts till nästan tio års fängelse i Storbritannien för organhandel.
Syftet var att få fram en njure till politikerns dotter.
Storbritannien • Publicerad 5 maj 2023
21-åringen från Lagos trodde han togs till Storbritannien för att jobba. Arkivbild.
21-åringen från Lagos trodde han togs till Storbritannien för att jobba. Arkivbild.Foto: Erik Svensson/TT

60-åringen döms för att ha flugit in en 21-årig gatuhandlare från Lagos i Nigeria till Storbritannien för att lägga beslag på hans njure – i utbyte mot pengar.

Njuren var avsedd för den tidigare politikerns dotter som fortfarande får behandling med dialys för njurproblem. 21-åringen skulle få 7 000 pund, motsvarande omkring 90 000 kronor.

Annons

Enligt 21-åringen visste han inte om planerna om njurtransplantation, utan han trodde att han skulle komma till Storbritannien för att jobba. Det var först senare när han fördes till ett sjukhus som han förstod vad det handlade om. Han anmälde då händelsen till polisen.

Någon njurtransplantation genomfördes inte.

– Människohandel över internationella gränser för att handla med mänskliga organ är en form av slaveri, sade den brittiska domaren.

Även politikerns fru och läkaren som fungerade som mellanhand dömdes till fängelse, i drygt fyra år respektive tio år. Dottern friades från anklagelserna.

I Storbritannien är det lagligt att donera en njure, men inte för ekonomisk eller materiell belöning.

Domen är den första av sitt slag i Storbritannien. Det var första gången som någon anklagats för organhandel enligt lagen från 2015 om modernt slaveri.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons