Annons
Nyheter

Nigeria kan förhandla om flickorna

Nigerias regering öppnar för att förhandla med Boko Haram om en frigivning av de kidnappade flickorna.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2014
Foto: Sunday Alamba

Samtidigt hjälper USA till i sökandet efter var gisslan hålls.

På tisdagen öppnade Nigerias regering ett "förhandlingsfönster" mot terrorgruppen Boko Haram om de över 200 skolflickorna från Chibok som hålls kidnappade sedan i mitten av april. Ministern för särskilda frågor, Tanimu Turaki, berättade över telefon för nyhetsbyrån Reuters att han leder den särskilda kommitté som ska hålla i förhandlingarna.

Annons

– Förhandlingsfönstret är fortfarande öppet, sade han.

Uttalandet sker mot bakgrund av en video som släpptes tidigare i veckan och där terrorgruppens ledare Abubakar Shekau säger att flickorna inte kommer att friges förrän alla fängslade medlemmar i Boko Haram släpps av nigerianska myndigheter. Inrikesminister Abba Moro avvisade direkt efteråt Boko Harams krav.

På tisdagen uppgavs samtliga flickor som syns i videon vara identifierade som elever från Chibok, rapporterar AFP.

USA hjälper Nigeria i försöken att hitta gisslan. Bland annat genomförs bemannade spaningsflygningar med tillstånd av Nigerias regering, säger en regeringskälla i USA. Även Storbritannien, Frankrike och Kina har personal på plats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons