Annons
Nyheter

Netanyahu hårt ansatt på flera fronter

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kämpar både politiskt och rättsligt.
Han står inför rätta i Jerusalem för korruptionsanklagelser.
Samtidigt inleds svåra förhandlingar om regeringsbildning och Netanyahus politiska framtid.
Israel • Publicerad 5 april 2021
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en inledande rättegångsprocedur.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en inledande rättegångsprocedur.Foto: Abir Sultan/Pool via AP/TT
Åklagare Liat Ben-Ari. Arkivbild.
Åklagare Liat Ben-Ari. Arkivbild.Foto: Marc Israel/Pool via AP/TT

Den 71-årige premiärministern framträdde på måndagen i en domstol i Jerusalem i en förberedande domstolsprocedur om det rättsfall som gäller mutbrott och bedrägeri. Han anklagas bland annat för att ha försökt förmå en mediemogul att framställa honom i fördelaktig dager.

Enligt anklagelserna hade Netanyahu exempelvis lovat att försöka driva igenom en lag som skulle försvaga en mediekonkurrent om han fick positiv publicitet i mediebolaget och tidningen Yedioth Ahronoth. Publishern Arnon Mozes är i sin tur anklagad för försök att muta Netanyahu.

Annons

Men rättegången gäller också försök till påverkan av mediebolaget Walla news.

Liknade vid Nordkorea

Nyckelvittnet Ilan Yeshua från Walla news var först ut i rättssalen, och han vilade inte på hanen i sina attacker. Den tidigare vd:n sade att situationen "liknat Nordkorea" med hänvisning till det totalitära landet, och att han hade gett den israeliske premiärminister Netanyahu smeknamnet Kim Jong-Un efter ledaren i Nordkorea.

– Istället för att gråta så kunde vi skratta. Vi publicerade något på Wallas hemsida, och sade sedan "vad kan vi göra? Kim Jong-Un har bett om detta", sade Yeshua i sitt vittnesmål enligt israeliska Haaretz.

Då hade åklagare Liat Ben-Ari lagt fram anklagelseakterna om bland annat "olagligt utövande av regeringsmakt" och allvarliga fall av "regeringskorruption".

I ett oväntat utspel efter att förhandlingen avslutats gick Netanyahu till hårt angrepp mot processen:

– Det är så här en kupp ser ut, sade premiärministern.

Regeringskris skakar

Netanyahu hade fått tillåtelse att lämna rättegången under vittnesmål. En anledning var att Israels president Reuven Rivlin inlett sonderingar att få till en ny regering efter valet den 23 mars.

Netanyahus Likudparti fick 30 av 120 platser i parlamentet Knesset. Vägen till att bilda en majoritetsregering väntas bli mycket svår.

Rivlin inleder sonderingarna med samtal med aktuella partiledare under två dagar, för att se om underlag finns för en regeringsbildning, skriver nyhetsbyrån AFP.

Parlamentsvalet i Israel var det fjärde på två år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons