Nyheter

Nedtonad risk för översvämningar

Under torsdagsnatten väntas mer regn söder och väster om Vänern, men enligt SMHI finns det ingen risk för översvämningar.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2013
Foto: Robin Haldert / SCANPIX

Till följd av massor av regn och smältande snö under nyårshelgen steg vattennivån kraftigt i Bäveån i centrala Uddevalla. Ett parkområde i anslutning till en gångbro var på onsdagen fortfarande avspärrat.

– Det finns risk för att det rasar där. Det har blivit lite underminerat, säger Mikael Bagge på räddningstjänsten i Uddevalla.

På onsdagen låg SMHI:s klass 1-varningar för höga vattenflöden söder och väster om Vänern kvar. Under torsdagsnatten väntas fem till tio millimeter regn i trakterna.

– Det kommer visserligen in en del nederbörd i natt i de här områdena, men det är inte tillräckligt mycket för att det egentligen ska påverka situationen där, säger Barbro Johansson, jourhavande hydrolog på SMHI.

När ett högtryck kommer in över landet kommer vädret att stabiliseras.

– Det kommer vara torrt framöver, lite småblåsigt och plusgrader. Detta kan bidra till att det torkar upp, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Men det är blött i markerna i hela Götaland och södra Svealand.

– Men vi kommer inte gå ut med några fler varningar just nu. Vi bedömer att det kulminerar strax under varningsnivån, säger Barbro Johansson.

Stabiliseras på fredag

Ett nederbördsområde kommer under natten till torsdag in över västra Götaland och Svealand och fortsätter sedan åt nordost. I söder väntas regn, medan det från mellersta Svealand och norrut mest handlar om snö, uppger SMHI.

Under fredagen stabiliseras vädret och det väntas bli klart till halvklart väder på många håll. I fjällkedjan kan det komma snö. Mildväder i söder och 10–15 minusgrader i norr.

Under trettonhelgen blir det mulet och milt i söder. I norr väntas ett snöfallsområde komma in över fjällen. Det sprider sig under söndagen till Norrland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.