Annons
Nyheter

Nedskrivning tynger Wallenstams resultat

Fastighetsbolaget Wallenstam tar en mångmiljardnedskrivning i fjärde kvartalet och redovisar en brakförlust.
Trots det behåller bolaget nivån på utdelningen, enligt ett bokslut.
På börsen är det tummen upp.
Ekonomi • Publicerad 8 februari 2023
Wallenstam tar en mångmiljardnedskrivning i fjärde kvartalet 2022. Arkivbild
Wallenstam tar en mångmiljardnedskrivning i fjärde kvartalet 2022. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Wallenstam redovisar redovisar en förlust före skatt på 2 786 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 2 601 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Hyresintäkterna under kvartalet steg till 627 miljoner, upp från 603 miljoner ett år tidigare. Förvaltningsresultatet sjönk dock till 259 miljoner, ned från 312 miljoner – tyngt av fördubblade finansiella kostnader.

Annons

Resultatet före skatt tyngs av en nedskrivning av värdet på förvaltningsfastigheter på 3 001 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal 2021 skrev Wallenstam upp värdet på sina förvaltningsfastigheter med 2 178 miljoner kronor.

"Vi befinner oss helt klart i en systemförändring, där samtliga aktörer på marknaden ska vänja sig vid att agera i en miljö med hög inflation efter många år med låg inflation. Plötsligt gäller inte parametrarna som man tidigare varit van vid", skriver vd Hans Wallenstam i en kommentar.

Styrelsen föreslår trots brakförlusten som avslutade året en oförändrad utdelning på 60 öre per aktie.

Hans Wallenstam beskriver balansräkningen som en trygg bas.

"Vår verksamhet fungerar bra med ett driftnetto som ökar och ett förvaltningsresultat som ligger i paritet med föregående år trots ökade finansieringskostnader och försäljningar", tillägger han.

Aktien i Wallenstam har med många andra fastighetsaktier återhämtat kraftigt hittills i år efter stora kursfall 2022. Efter bokslutet fortsätter uppgången med ytterligare nästan 3 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons