Annons
Nyheter

Nederländernas Rutte lämnar politiken

Nederländernas mångårige premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. Efter regeringens kollaps meddelar han att han inte kommer vilja leda en femte regering efter nästa val.
Nederländerna • Publicerad 10 juli 2023
Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. Arkivbild.Foto: Darko VojinovicAP/TT
Mark Rutte på väg in i det kungliga slottet Huis ten Bosch i Haag för att lämna sin avskedsansökan till kung Willem-Alexander i fredags.
Mark Rutte på väg in i det kungliga slottet Huis ten Bosch i Haag för att lämna sin avskedsansökan till kung Willem-Alexander i fredags.Foto: Michael Corder/AP/TT

– På söndagen beslutade jag att jag inte kommer att stå till förfogande som ledare för VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) i det kommande valet, säger premiärministern enligt tidningen De Telegraaf.

56-årige Mark Rutte har varit Nederländernas premiärminister sedan oktober 2010. I fredags kväll meddelade han att han skulle lämna in sin och sin regerings avskedsansökan till kung Willem-Alexander, till följd av ett migrationsbråk mellan de fyra koalitionspartierna.

Månaders migrationsbråk

Annons

Ruttes högerliberala VVD har försökt skärpa invandringspolitiken efter att regeringen förra året kritiserades för att orsaka överfulla asylanläggningar i Nederländerna. Men två av regeringens koalitionspartier, vänsterliberala D66 och kristna CU, var av helt annan uppfattning och ville inte gå med på att låta färre människor få asyl i landet.

Efter flera månaders förhandlingar stod det i fredags klart att de inte skulle nå någon lösning.

Fyrpartiregeringen har varit den fjärde nederländska regeringen under Mark Ruttes ledning.

"Rätt att lämna över"

– Självklart har jag tänkt igenom detta noggrant sedan den situation som uppstod i fredags. Jag tog steget på söndagsmorgonen. Jag tror att det här är rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen, säger den avgående och tills vidare tillförordnade premiärministern.

Oppositionspartierna har aviserat ett misstroendevotum mot Rutte, vilket innebär att han kan petas från posten redan inom kort. Det är dock oklart om det finns tillräckligt med stöd för att fälla honom och avgångsbeskedet kan lägga ytterligare sordin på det motståndet. Det krävs att åtminstone något av Ruttes tidigare samarbetspartier röstar för misstroendeförklaringen.

Inget datum har spikats för det kommande omvalet, men det kan hållas som tidigast i mitten av november.

Fakta: Mark Rutte

Född 1967 i Haag.

Tillträdde som Nederländernas 50:e premiärminister i oktober 2010. I augusti förra året blev han den som suttit allra längst på posten.

Kom in i det nederländska parlamentet för VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) år 2003. Hade olika ministeruppdrag i den tidigare premiärministern Jan Peter Balkenendes regering. Tog över som partiledare i VVD år 2006.

Bildade sin första regering 2010, tillsammans med kristdemokratiska CDA och med stöd från ytterhögerpartiet PVV. Då blev han den förste premiärministern i Nederländerna sedan 2018 som inte tillhörde antingen CDA eller socialdemokratiska PvdA.

VVD växte och bildade nya regeringar utan PVV:s stöd. I valet 2021 befäste partiet sin position som Nederländernas största.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons