Annons
Nyheter

Nederländerna tar hem misstänkta IS-medlemmar

Tolv kvinnor och deras 28 barn ska hämtas tillbaka till Nederländerna från fångläger i norra Syrien, meddelar den nederländska regeringen. Gruppen är den största hittills att hämtas hem av Nederländerna.
Nederländerna • Publicerad 1 november 2022
Två kvinnor i lägret al-Hol i nordöstra Syrien, där runt 60|000 flyktingar, inklusive familjer och IS-sympatisörer, hålls. Arkivbild.
Två kvinnor i lägret al-Hol i nordöstra Syrien, där runt 60|000 flyktingar, inklusive familjer och IS-sympatisörer, hålls. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Kvinnorna misstänks för terroristbrott och för att ha anslutit sig till terrorrörelsen Islamiska staten.

"Kvinnorna kommer att gripas efter ankomst till Nederländerna och ställas inför rätta", säger utrikesminister Wopke Hoekstra och justitieminister Dilan Yesilgoz-Zegerius i ett brev till parlamentet.

Annons

Barnen kommer att omhändertas av myndigheterna.

Det framgår inte från vilket läger kvinnorna och barnen kommer utan bara att de hämtas genom en "specialoperation".

Runt 300 nederländska medborgare reste till Syrien under inbördeskrigets kulmen för att ansluta sig till terrorrörelsen, enligt regeringen. Runt 120 är kvar, de flesta i kurdkontrollerade läger och fängelser i norra Syrien, eller i Irak och Turkiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons