Annons
Nyheter

Nazist skulle köpa Auschwitz-skylt

Svenska högerextremister låg bakom stölden av den ökända skylten från det nazistiska dödslägret Auschwitz, enligt uppgifter.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2010

Beställare var en rik brittisk nazist.

Den brittiska tidningen Sunday Mirror citerar på söndagen en anonym svenska källa. Skylten, med den cyniska tyska inskriptionen "Arbeit Macht Frei" (arbete ger frihet) skulle gömmas i en källare i Stockholm tills en förmögen brittisk nazistsympatisör skulle betala och hämta den.

Annons

Även Aftonbladet har rapporterat om svenska kopplingar.

Skylten stals den 18 december. Den hittades några dagar senare i Polen. Då greps fem män, alla polska medborgare utan kända nazistkopplingar. De anhölls men var bara en del av nätverket, enligt Sunday Mirror – som även uppger att tipset om var skylten fanns ska ha kommit från en svensk.

Enligt åklagare i Krakow är hjärnan bakom stölden inte polack.

Strax före nyår pratade polske justitieministern Krzysztof Kwiatkowski med sin svenska kollega Beatrice Ask. Då avhandlades en polsk begäran om rättshjälp från svenska åklagare som väntas in inom kort.

– Polen har uppgett att de ska skicka in den, säger Martin Valfridsson, Asks pressekreterare, till TT.

Bertil Olofsson, chef för internationella sektionen på Rikskriminalpolisen, säger att han ännu inte sett till någon begäran om rättshjälp.

– Då kommer den sannolikt efter helgerna, men jag vet inte – för det är polackerna som driver utredningen och det är de som sitter på all information.

Han poängterar också att brottsmisstankar ska utredas av polisen där brottet ska ha begåtts.

– Då blir det i så fall polismyndigheten i Stockholm som hanterar det.

Den svenska källan säger till Sunday Mirror att pengarna för skylten skulle "finansiera nynazistiska hatangrepp i Sverige".

Annons

Säpo bekräftade på julafton att de hört talas om att högerextremister haft planer på att slå till mot riksdagen, UD och statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet i år. Däremot har Säpo inte bekräftat att det skulle finansieras med pengar för skylten.

TT: Har ni haft kontakt med polska kollegor om det?

– Jag kommer tyvärr inte att kunna gå in på sådana detaljer, svarar Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons