Annons
Nyheter

Navalnyjs dotter till Putin: Stoppa kriget

Daria Navalnaja, dotter till den ryske fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, uppmanar Rysslands president Vladimir Putin att stoppa kriget och släppa politiska fångar i landet.
– Vi kommer inte att sluta att kämpa, säger hon i en intervju med CNN.
Ryssland • Publicerad 4 mars 2023
Daria Navalnaja har inte träffat sin pappa, den ryske fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, på över ett år. Arkivbild.
Daria Navalnaja har inte träffat sin pappa, den ryske fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, på över ett år. Arkivbild.Foto: Julien Warnand/AP/TT

– Jag har ett par saker att säga till honom. Att han ska stoppa denna otroligt onödiga och fruktansvärda invasion av Ukraina, att han ska släppa min far och alla Rysslands politiska fångar, som bara kämpar för ett bättre, demokratiskt, mer välmående land.

– Och att tills det att de två primära målen, bland flera andra, är uppfyllda kommer vi inte att sluta kämpa, säger Daria Navalnaja, 21, till CNN.

Annons

Aleksej Navalnyj, en av Putins främsta politiska motståndare, dömdes i mars i fjol till nio års fängelse för ungefär grovt bedrägeri, vilket han även året innan dömts för, då till 2,5 år.

Han har suttit fängslad sedan i januari 2021, då han greps efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för.

De tvivelaktiga domarna mot honom har sedan länge inneburit att han inte tillåtits ställa upp i Rysslands val, där alla partier och kandidater på ett eller annat sätt behöver förhålla sig till vad makten i Moskva vill.

När Aleksej Navalnyj släpps ur fängelset kommer han att "fortsätta kämpa tills Ryssland är ett land som kan ha fria och rättvisa val", säger Navalnaja.

– Jag har inte träffat honom på över ett år och det är ganska oroande med tanke på att hans hälsa blir sämre och sämre, säger Daria Navalnaja.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons