Annons
Nyheter

Navalnyj kan dömas till tiotals år i fängelse

En ny rättegång mot redan fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyj kan leda till att han döms till ytterligare tiotals år i fängelse.
Ryssland • Publicerad 1 juni 2023
Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj.
Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj.Foto: AP/TT

En förberedande förhandling som skulle hållas under onsdagen sköts utan att någon anledning gavs upp till nästa tisdag av domstolen i Moskva.

Rätten har nekat Navalnyjs advokater ytterligare tid för att kunna gå genom de mängder dokument som ligger till grund för målet. Rättegången rör anklagelser om extremism, vilka kallas "absurda" av Navalnyj och som han säger kan ge honom ett 30 år långt straff. En utredare har också, enligt Navalnyj, sagt att han kan komma att åtalas för terrorbrott, vilket kan ge honom livstids fängelse.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons