Annons
Nyheter

Nattens debatt: Svag Biden, Trump attackerade

President Joe Biden talade osammanhängande med svag röst och tittade ofta ner.
Utmanaren Donald Trump gav ett mer kraftfullt intryck men använde mer tveksamma argument. Bland annat hävdade han att Rysslands Vladimir Putin aldrig hade invaderat Ukraina om han själv bott i Vita huset.
USA (TT) • Publicerad 28 juni 2024
President Joe Biden och expresident Donald Trump.
President Joe Biden och expresident Donald Trump.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

– Det här är killen som vill gå ur Nato, svarade Joe Biden, i den historiska tv-debatten mellan rivalerna inför årets presidentval.

Som väntat haglade personangreppen mellan 81-årige Biden och den 78-årige expresidenten.

Annons

– Om vi hade en riktig president, som var respekterad av Putin, hade han aldrig invaderat Ukraina, sade Trump i den direktsända duellen.

Hela världen exploderar under Biden, påstod Trump.

– Precis som Israel aldrig hade invaderats av Hamas. Varför? För att Iran var panka när jag var president.

Joe Biden kontrade med att hävda att Trump inte vet vad han snackar om.

– Vill han starta kärnvapenkriget som han pratar om? Låt då Putin gå in och ta Ukraina för att sedan fortsätta med Polen och andra ställen, sade presidenten som även lyfte att hans plan för vapenvila i Gaza fått stöd av FN:s säkerhetsråd och G7-länderna.

Ta kognitivt test?

Demokraterna hade hoppats att Joe Biden skulle visa sig vital och kraftfull. Men presidenten, som påstods vara förkyld och ofta tappade tråden, gav ett motsatt intryck.

Bara minuter efter att debatten avslutats rapporterades om panik inom Demokraterna. En diskussion om huruvida presidenten måste gå åt sidan inför valet pågår bakom kulisserna, enligt amerikanska medier.

Under sändningen utmanade Donald Trump Biden att ta ett kognitivt test.

– Jag tog två kognitiva test, jag klarade dem jättebra, sade expresidenten.

– Jag skulle vilja se honom ta ett, bara ett, ett riktigt enkelt.

Annons

På frågan om vad han vill säga till väljare som känner oro för hans höga ålder svarade Biden med att hänvisa till Trump:

– Den här killen är tre år yngre och mycket mindre kompetent.

Som en strykarkatt

En stor del av debatten handlade om annat än sakpolitik. Donald Trump lyfte fram motståndarens son Hunter Biden, som nyligen befanns skyldig till att ha ljugit om sitt drogmissbruk när han köpte ett vapen.

Biden hänvisade i sin tur till expresidentens fällande dom för bokföringsbrott i samband med utbetalningar till bland annat en porrskådespelare inför valet 2016. Presidenten sade att Trump haft "sex med en porrstjärna" medan hans fru var gravid – något Trump förnekat.

– Du har moral som en strykarkatt, sade Biden.

De båda avstod från att skaka hand med varandra före duellen. Inte oväntat skyllde de USA:s problem på varandra och bråkade om vem som varit landets sämsta president i historien.

Fakta

Debattreglerna

90 minuter lång utan studiopublik.

Arrangeras av CNN i Atlanta, med ankarna Jake Tapper och Dana Bash som moderatorer.

Två reklampauser, men ingen av debattörerna får då ha kontakt med sina medarbetare.

Mikrofonen stängs av när den andre pratar.

Debattörerna får ha en penna, ett block och en flaska vatten på bordet. Lappar med förskrivna inlägg eller repliker tillåts inte.

Biden valde att välja plats, till höger på scenen. Det gav Trump rätt att få avsluta debatten.

Tv-debatten hölls tidigare i valrörelsen än vanligt, till och med före partikonventen där rivalerna formellt ska väljas av sina partier som presidentkandidater.

De båda möttes senast i debatt 2020.

Källa: CNN, Politico

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons