Annons
Nyheter

Flaggan i topp för Finland i Nato

Finland har klivit in som Natos 31:a medlemsland.
– Fantastiskt att vara här. En ny era börjar, säger president Sauli Niinistö i Bryssel – och manar samtidigt till ett snabbt inträde även för Sverige.
Nato • Publicerad 4 april 2023
Finlands flagga på väg att hissas utanför Natohögkvarteret i Bryssel.
Finlands flagga på väg att hissas utanför Natohögkvarteret i Bryssel.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Finlands president Sauli Niinistö på en pressträff i samband med Natointrädet i Bryssel.
Finlands president Sauli Niinistö på en pressträff i samband med Natointrädet i Bryssel.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto skakar hand med USA:s utrikesminister Antony Blinken efter att ha överlämnat Finlands anslutningsdokument till Nato. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg applåderar.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto skakar hand med USA:s utrikesminister Antony Blinken efter att ha överlämnat Finlands anslutningsdokument till Nato. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg applåderar.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Det nya medlemslandets flagga hissades i topp vid Natohögkvarteret i nordöstra Bryssel vid 15.30-tiden på tisdagen, till tonerna av den finländska nationalsången "Vårt land".

– Från i dag är 31 flaggor hissade tillsammans. Det är en symbol för enighet. Att gå med i Nato är bra för Finland, bra för den nordiska säkerheten och bra för Nato som helhet, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff tillsammans med den finländske presidenten.

Annons

– Natomedlemskapet stärker vår internationella position och vårt manöverutrymme, säger Niinistö lite senare i sitt tal vid själva flagghissningsceremonin och skickar en omedelbar signal i riktning mot Moskva.

– Medlemskapet är inte riktat mot någon, inte heller ändrar det grunderna eller målen i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik, säger presidenten.

Godkände Sverige

Själva inträdet blev formellt knappt en timme tidigare då Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnade landets underskrivna anslutningsdokument till USA-kollegan Antony Blinken.

Genast därefter utförde Haavisto också Finlands första insats som Natomedlem, då han lämnade över Finlands ratificering av Sveriges ansökan om medlemskap till Blinken.

Själva beslutet om det togs redan på förhand av den finländska riksdagen den 1 mars, med bekräftelse från Niinistö den 23 mars. Fortfarande återstår ändå för både Ungern och Turkiet att också säga ja till Sverige.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gratulerar grannarna i öst.

– Vi känner bara glädje naturligtvis. Nu får vi se vårt syster- och broderland bli medlem i Nato. Det är bra för deras säkerhet och bra för oss, säger Billström som också finns på plats i Bryssel.

Starka vänner

Jens Stoltenberg betonar att Finland nu står under Natos beskydd.

– Det viktiga är att Finland nu kommer att täckas av Natos stensäkra säkerhetsgaranti, artikel 5, som säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla. I dagar som de här är vänner och allierade viktigare än någonsin. Och Finland har nu de starkaste vännerna i världen, säger Natochefen.

President Niinistö talar i sin tur om vikten av även få med grannarna i väster.

Annons

– Finlands medlemskap är inte fullständigt utan Sverige. Våra envisa ansträngningar för ett snabbt svenskt medlemskap kommer att fortsätta. Jag ser fram emot att se Sverige ansluta sig till oss som medlem nummer 32 vid (Nato-)toppmötet i Vilnius i juli, säger Niinistö i Bryssel.

Fakta: Medlemmarna i Nato

Tolv länder fanns med från början och bildade militäralliansen Nato, när nordatlantiska fördraget skrevs under i Washington den 4 april 1949. Sedan dess har alliansen utökats med jämna mellanrum till 31 medlemmar.

22 av länderna är samtidigt med i EU: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Nio Natoländer är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

Inom EU finns i sin tur fem länder som inte är med i Nato: Cypern, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons