1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polis gripen efter dödsfall som väckt raseri

Minneapolis inför utegångsförbud efter dagar av protester som lett till förstörelse och brand.
Våldsamheterna bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. En polis som filmades då han pressade sitt knä mot Floyds nacke har gripits.
Minnesotas guvernör Tim Walz talar om oroligheterna i Minneapolis.
Foto: Glenn Stubbe/Star Tribune via AP/TT
Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Foto: John Minchillo/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" vilket kan översättas med "Svarta liv har betydelse".
Foto: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Minneapolis tvillingstad Saint Paul, där en affär plundrades.
Foto: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT
Bränder i Minneapolis under natten till fredagen.
Foto: David Joles/Star Tribune/AP/TT

– För ögonblicket har vi inte ytterligare information om beslutet. Det kommer att komma från den lokale åklagaren, jag ville bara säga att (polismannen) är i förvar, sade John Harrington som leder Minnesotas myndighet för allmän säkerhet, enligt CNN.

Åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, säger till CNN att "utredning pågår", och att utredningen även rör ytterligare tre poliser som deltog i gripandet. Mannen blev efter händelsen avskedad, liksom hans tre kollegor.

– Vi ger våra poliser rätt att använda visst våld i sitt arbete för att skydda oss. De begår brott om de använder denna rätt till våld på ett orimligt sätt.

President Donald Trump sade sent på fredagen att han talat med de närmast anhöriga till dödsoffret.

– Jag har talat med familjen, fantastiska människor, sade han enligt AFP.

– Jag förstår skadan, jag förstår smärtan. De har verkligen gått igenom mycket. George familj är berättigade till rättvisa, och befolkningen i Minnesota är berättigade till att leva i säkerhet, sade Trump.

Utegångsförbud i två nätter

Minneapolis borgmästare, demokraten Jacob Frey meddelade på fredagen att utegångsförbud införs, rapporterar mediebolaget Star Tribune i Minneapolis. Utegångsförbudet börjar råda klockan 20.00 lokal tid och ska gälla fram till klockan 06.00.

Utegångsförbudet kommer också att gälla för natten till söndagen.

Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar, närmare 9 500 kronor i böter.

Förbudet införs sedan läget i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul förvärrats natten mot fredagen och urartade i kaotiska upploppsscener, vandalism och härjningar. En polisstation stacks i brand i Minneapolis tredje distrikt. Den beväpnade närvaro av Minnesotas nationalgarde kunde inte få stopp på förstörelsen och fick retirera i nattens mörker.

Guvernör: förlorat förtroende

Minnesotas guvernör, demokraten Tim Walz, liksom Minneapolis borgmästare, uttalar sin vrede över händelsen, och säger sig förstå att den lett till förlorat förtroende för myndigheter och polismakt.

På en presskonferens i Saint Paul på fredagen sade Walz att han och samhället ska gå till botten med problemen som utlöste oroligheterna, men att man först måste återställa ordningen.

– Jag förstår att många har förlorat tilliten. Jag tänker inte stå här och säga, som en vit man, hur ni ska agera. Men jag vädjar till er att hjälpa till att återställa ordningen, sade han och poängterade att man sedan kan söka rättvisa i de fall som orsakat oroligheterna.

– Vi måste sedan ta hand om det som fläckat ned oss, sade guvernör Walz i Saint Paul, Minnesota, sedan och tackade den person som filmat övergreppet.

– Generationer av smärta uppenbarar sig nu inför hela världen, säger han.

"Oacceptabla" händelser

Även Frey underströk att han känner demonstranternas smärta och ilska. Han har tidigare liknat polisingripandet vid ett mord. Men, sade han på en pressträff, de senaste timmarnas och dygnens händelser är oacceptabla. I Minneapolis tvillingstad Saint Paul, på andra sidan Mississippifloden, skadades under natten 170 byggnader av bränder och skadegörelse, skriver Star Tribune.

Frey förklarade varför han beordrat att polisstationen som stacks i brand skulle evakueras.

– En byggnads symboliska betydelse är inte viktigare än liv, polisers eller allmänheten, sade han vid en presskonferens efter midnatt enligt den lokala tidningen Star Tribune.

Men det spända läget förvärrades när en reporter från mediebolaget CNN, som direktsände från protesterna, greps och handfängslades av kravallutrustad polis. Guvernör Walz bad personligen om ursäkt både till allmänheten och CNN, och sade att insatsen gick tvärt emot grundläggande principer.

Flera skottskadade

Frey begärde förstärkning från bland annat delstatspolis och tidigt på fredagen sattes 500 nationalgardssoldater in i Minneapolis, främst vid området runt den brinnande polisstationen. I delar av staden har ett lokalt undantagstillstånd utlysts.

Liksom tidigare nätter bröt protester också ut i andra städer. I Louisville i Kentucky skottskadades flera personer i samband med en demonstration för Breonna Taylor, en svart kvinna som i mars sköts ihjäl av polis i sin lägenhet i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Manifestationer hölls också i bland annat Los Angeles i Kalifornien och Memphis i Tennessee. I storstäderna New York och Chicago drabbade polis och demonstranter samman, rapporterar tidningen USA Today.

President Donald Trump har kommenterat utvecklingen i Minneapolis, med uttryck som den sociala nätverkstjänsten Twitter stoppat då man ansåg att Trumps twittermeddelande förhärligade våld.

De senaste åren har ett antal händelser där svarta utsatts för övervåld uppmärksammats i USA. De sätter fokus på svåra frågor om rasism inom poliskåren och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.
Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.
April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.
Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.
Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.
Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.
September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.
Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.
April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.
Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.