Annons
Nyheter

Nästan hälften av tilldelade vargar fällda

Jakt • Publicerad 6 januari 2023
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Sedan den rekordstora vargjakten drog i gång i måndags har totalt 36 av de 75 beslutade vargarna fällts – en ökning med fem sedan i torsdags, enligt Svensk Jakts sammanställning.

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län och pågår som längst till och med den 15 februari.

Annons

I reviren Skacksjön i Värmland och Grecken i Örebro län är jakten avlyst eftersom kvoten på sex vargar vardera är fylld.

Sedan tidigare har jakten avlysts i Skacksjöreviret i Värmland där den sjätte av sex tilldelade djur fälldes på torsdagen.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir.

Fakta: Antal vargar som får skjutas per län

Totalt får 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18 vargar

Dalarna – 14 vargar

Värmland – 30 vargar

Örebro – 24 vargar

Västmanland – 12 vargar

Källa: Jägarnas Riksförbund

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons