Annons
Nyheter

Narkolepsidrabbade kräver skadestånd från staten

Hundratals personer drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan för drygt 13 år sedan. Nu kräver de staten på 363 miljoner kronor.
Hälsa • Publicerad 15 februari 2023
Hundratals barn och unga drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan. Arkivbild.
Hundratals barn och unga drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åren 2009–2010 genomförde svenska staten en kampanj för massvaccination mot svininfluensan men till följd av det drabbades flera hundra personer, främst barn och unga, av narkolepsi, skriver narkoplepsiföreningens ordförande Johan F Lundberg på DN Debatt.

Narkolepsi är en sjukdom som gör att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn och innebär stort lidande.

Annons

Nu ska 479 personer som drabbats av narkolepsi av vaccinet samt 1 569 av deras anhöriga lämna in ett skadeståndsanspråk riktat mot svenska staten till Justitiekanslern.

Skadeståndsanspråket baseras på att svenska staten har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen där det står att staterna har en förpliktelse att vidta åtgärder för att skydda den enskildas privat- och familjeliv.

Dessutom krävs nu en lag som inför framtida pandemier tydliggör statens skyldigheter vid en massvaccinering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons