GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Näringslivsprofilen frias i insidermålet

Fastighetsmagnaten Percy Nilsson från Malmö frias i tingsrätten från anklagelserna om grovt insiderbrott. Personen som skickade information till honom fälls dock för brott.
Ekonomi • Publicerad 25 november 2021
Percy Nilsson under förhandlingarna i tingsrätten i början av oktober. Nu frias han av tingsrätten. Arkivbild.
Percy Nilsson under förhandlingarna i tingsrätten i början av oktober. Nu frias han av tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow

Åklagaren har enligt tingsrätten inte lyckats bevisa att fastighetsmagnaten Percy Nilsson faktiskt har använt informationen han fått skickad till sig för insiderhandel.

Dan Olofsson, också han känd profil inom näringslivet, fälls dock för obehörigt röjande av insiderinformation, och får villkorlig dom och böter.

Skickade sms

Det var han som skickade ett sms till Percy Nilsson, som åklagaren har hävdat är en uppmaning att köpa aktier.

Nämnda sms löd:

"Hej Percy. Kommer ett bud i morgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan".

Men Percy Nilsson har sagt i tingsrätten att han sällan köper aktier och inte efter någons köpråd, och att han inte påverkats av informationen i det aktuella fallet.

Tolv fällda för insiderbrott

Insidermålet som avser fastighetsbolaget härrör från aktieköp i maj 2018 i Victoria Park där Nilsson, via bolag, sedan tidigare var ägare till en liten andel. Köpet gjordes tidsmässigt efter det att Dan Olofsson skickat information om ett kommande bud på Victoria Park.

Åtalet väcktes 2020 och handlar om grovt insiderbrott.

Domen avser två delar, varav den ena rör fastighetsbolaget Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC. I den delen döms tolv personer, de huvudåtalade, till fängelse i ett och ett halvt år.

Fakta: Dan Olofsson

71-årig entreprenör verksam i Malmö.

Utbildad civilingenjör.

Grundare till konsultkoncernen Danir med 9 000 anställda globalt.

Grundare till den ideella organisationen Star for Life som arbetar med skolungdomar i Sydafrika och Namibia.

Fakta: Dan Olofsson

78-årig näringslivsprofil från Malmö.

Snickare som i ung ålder startade sitt första bolag.

Han är främst fastighetsutvecklare och ligger bland annat bakom utvecklingen av stadsdelen Hyllie.

Han var tidigare, under totalt 24 år, ordförande för Malmö ishockeyförening, numera Malmö Redhawks.

Utsågs till årets skåning 2008.

Fakta: Dan Olofsson

Målet består av två delar varav den ena rör Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC. Även när det gäller TDC fanns uppköpserbjudanden som inte offentliggjorts för marknaden. De affärer som omfattas av åtalet skedde främst under våren 2018.

Totalt 14 personer har åtalats, varav tre i delen som rör fastighetsbolaget. Det är endast i den del som rör Victoria Park som Dan Olofsson och Percy Nilsson är aktuella.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.